Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Αντηλιακά: Το λάθος στη χρήση που μειώνει στο μισό την προστατευτική δράση τους

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν ένα βασικό λάθος στη χρήση αντηλιακού που μειώνει σημαντικά την προστατευτική του δράση έναντι της επικίνδυνης ηλιακής ακτινοβολίας.

Ερευνητές του King’s College του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι λαμβάνουμε ούτε τη μισή προστασία από αυτή που μπορεί να προσφέρει ένα αντηλιακό, επειδή το εφαρμόζουμε με λάθος τρόπο.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τις βλάβες στο DNA του δέρματος εθελοντών όταν αυτοί μείωσαν το πάχος του στρώματος του αντηλιακού που εφάρμοζαν κάτω από τα 2 mg/cm² δέρματος. Αυτή είναι η ποσότητα αντηλιακού προτείνουν οι παρασκευαστές στους καταναλωτές για σωστή εφαρμογή των προϊόντων τους ώστε να επιτυγχάνεται η προστασία ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία που δίνει το κάθε προϊόν ανάλογα με την κατηγοριοποίηση του δείκτη προστασίας SPF (Sun Protection Factor) που φέρει, π.χ. SPF 15, 30 ή 50.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 50 που εφαρμόζεται σε λεπτό στρώμα προσφέρει, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μόλις 40% της αναμενόμενης προστασίας με βάση τις ενδείξεις του. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Τα αποτελέσματα ώθησαν τους ειδικούς να προτείνουν στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν αντηλιακά με πολύ μεγαλύτερο δείκτη προστασίας από αυτόν που νομίζουν πως χρειάζονται, ώστε να εξασφαλίσουν ότι προστατεύονται όσο περισσότερο γίνεται από τις βλάβες που προκαλεί η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Οι επιστήμονες χώρισαν 16 εθελοντές με ανοιχτόχρωμο δέρμα σε δύο ομάδες των οκτώ (τρεις γυναίκες και πέντε άνδρες σε κάθε ομάδα). Η μια ομάδα εκτέθηκε για μία μόνο φορά σε υπεριώδη ακτινοβολία ώστε να γίνει προσομοίωση της έκθεσης στον ήλιο για μία ημέρα. Συγχρόνως οι εθελοντές εφάρμοσαν σε περιοχές του δέρματός τους αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας – το πάχος του στρώματος του αντηλιακού που εφαρμοζόταν κυμαινόταν από 0,75 mg/cm² δέρματος ως 1,3 mg/cm² και 2 mg/cm².

Η άλλη ομάδα εκτέθηκε σε ακτινοβολία UV επί πέντε συνεχόμενες ημέρες, ώστε να μιμηθούν οι ειδικοί τις συνθήκες έκθεσης στον ήλιο κατά τη διάρκεια των διακοπών. Η ποσότητα UV ακτινοβολίας στην οποία εκτέθηκαν οι εθελοντές μεταβαλλόταν κατά τη διάρκεια του πειράματος, ώστε να μιμείται τις συνθήκες που επικρατούν σε καλοκαιρινούς προορισμούς όπως η Τενερίφη, η Φλόριδα και η Βραζιλία.

Βιοψίες που διεξήχθησαν σε δείγματα από διαφορετικές περιοχές του δέρματος των εθελοντών έδειξαν ότι στην ομάδα που εκτέθηκε επί αρκετές ημέρες στην υπεριώδη ακτινοβολία εμφανίστηκαν σημαντικές βλάβες του DNA στις περιοχές εκείνες στις οποίες δεν είχε εφαρμοστεί καθόλου αντηλιακό παρ’ ότι η δόση ακτινοβολίας UV ήταν πολύ χαμηλή.

Οι βλάβες μειώνονταν ως έναν βαθμό όταν το αντηλιακό είχε εφαρμοστεί σε στρώμα με πάχος 0,75 mg/cm² ενώ μειώνονταν σημαντικά όταν το αντηλιακό είχε εφαρμοστεί σε στρώμα της τάξεως των 2 mg/cm² δέρματος, ακόμη και όταν η δόση υπεριώδους ακτινοβολίας ήταν πολύ υψηλότερη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης καθηγητή Αντονι Γιανγκ, η εφαρμογή αντηλιακού παρέχει σημαντική προστασία ενάντια στην καρκινογόνο επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου.

Ο τρόπος όμως με τον οποίο εφαρμόζεται το αντηλιακό παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο αποτελεσματικό είναι.

«Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εφαρμόζουν τα αντηλιακά προϊόντα όπως ορίζουν οι οδηγίες τους, θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιούν αντηλιακό με πολύ μεγαλύτερο δείκτη προστασίας SPF από αυτόν που νομίζουν ότι χρειάζονται» σημειώνει.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Acta Dermato-Venereology».

Διαβάστε επίσης:

Αντηλιακό & δείκτης προστασίας: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Πόσο μειώνεται ο δείκτης του αντηλιακού όσο παλιώνει

Πώς θα διαβάζετε σωστά τις ετικέτες των αντηλιακών


Πηγή