Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Αντιοξειδωτικά: Αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα;

Η λήψη αυξημένης ποσότητας αντιοξειδωτικών ουσιών, είναι πιθανό να συμβάλλει στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα πρόσφατης επιστημονικής έρευνας, που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cell».

Μέχρι πρότινος επικρατούσε η άποψη, ότι η λήψη αυξημένης ποσότητας αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως είναι η βιταμίνη C, το βήτα-καροτένιο και η βιταμίνη Ε, δρουν ως παράγοντες εξουδετέρωσης των ελεύθερων ριζών, εμποδίζοντάς τες από το να εισχωρήσουν στο DNA των κυττάρων.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή άτομα, η ανεξέλεγκτη δράση των οποίων ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, οδηγώντας στον σχηματισμό όγκων.

Όταν ο οργανισμός βρίσκεται υπό συνθήκες οξειδωτικού στρες η δράση των ελεύθερων ριζών είναι ανεξέλεγκτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ελεύθερες ρίζες συμβάλλουν στην ανάπτυξη αδενοκαρκινώματος, ενός τύπου καρκίνου που αντιπροσωπεύει το 40% περίπου των περιστατικών καρκίνων του πνεύμονα.

Το αδενοκαρκίνωμα, είναι ένας είναι από τους πιο επιθετικούς τύπους καρκίνου του πνεύμονα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι 22% των ασθενών που διεγνώσθησαν με αδενοκαρκίνωμα, ήταν ήδη σε μεταστατικό στάδιο.

Ο ρόλος της BACH1 πρωτεΐνης

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν, ότι η λήψη αυξημένης ποσότητας αντιοξειδωτικών ουσιών προστατεύει την πρωτεΐνη BACH1, η οποία ευνοεί την εξάπλωση της νόσου στον οργανισμό.

Η Δρ. Μισέλ Παγκάνο, πρόεδρος του Τμήματος Βιοχημείας και Μοριακής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης δηλώνει: «Τα ευρήματα της έρευνας, που αποσαφηνίζουν τη δράση της πρωτεΐνης BACH1, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της εξάπλωσης των αδενοκαρκινωμάτων κατά 30%».

Ο ελληνικής καταγωγής Καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Δρ. Θαλής Παπαγιαννακόπουλος αναφέρει σχετικά με την έρευνα: «Όσον αφορά τους ασθενείς με καρκίνο στον πνεύμονα, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε, είναι πιθανό να αυξήσει τα καρκινικά κύτταρα, όπως και οι μεταλλάξεις τύπου NRF2 και KEAP1 τις οποίες η ερευνητική μας ομάδα έχει συνδέσει με μικρότερα ποσοστά επιβίωσης. Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης θα καταρρίψουν τον μύθο, ότι τα αντιοξειδωτικά, όπως είναι η βιταμίνη Ε, συμβάλλουν στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου».

Πηγή: Daily Mail

Διαβάστε επίσης:

Η αντιοξειδωτική ουσία που «φρενάρει» την εξάπλωση του καρκίνου

Βιταμίνη E: Οι επιπτώσεις στην υγεία των οστών

Καρκίνος του πνεύμονα: 8 σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε


Πηγή