Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Αντιπηκτική θεραπεία θρόμβωσης: Η παρενέργεια που δείχνει καρκίνο

Μία αιμορραγία από το γαστρεντερικό ή το ουροποιητικό σύστημα το πρώτο διάστημα της θεραπείας θρόμβωσης με αντιπηκτικά, φανερώνει καρκίνο στο 10% περίπου των περιπτώσεων, σύμφωνα με πρόσφατες μεγάλες διεθνείς μελέτες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μία παρενέργεια της θεραπείας με αντιπηκτικά φάρμακα μπορεί να είναι σωτήρια για τη ζωή του ασθενούς αφού θα φανερώσει έγκαιρα έναν υποκρύπτοντα καρκίνο, δήλωσε ο Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών και Πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ, Δημήτρης Ρίχτερ, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (09/10/2018), από το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (ΙΜΕΘΑ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης (13 Οκτωβρίου).

Τα αντιαιμοπεταλιακά και τα αντιπηκτικά φάρμακα, συνέχισε ο κ. Ρίχτερ, αποτελούν την πλέον αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της θρόμβωσης, η χρήση των οποίων απαιτεί πολύ καλή γνώση των ενδείξεων και των παρενεργειών τους από τους θεράποντες ιατρούς, οι οποίοι θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν και να ακολουθούν τις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών επιστημονικών εταιρειών.

Στη θρόμβωση οφείλονται κυρίως οι τρεις πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκοσμίως: το οξύ καρδιακό έμφραγμα, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος (Φ.Θ.Ν.).

Είκοσι χιλιάδες νέα εμφράγματα μυοκαρδίου συμβαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ, ενώ η σοβαρή οικονομική κρίση οδηγεί 1 στους 6 πάσχοντες να εγκαταλείψει την υπολιπιδαιμική αγωγή λόγω της αυξημένης οικονομικής δαπάνης για την προμήθεια φαρμάκων, σύμφωνα με στοιχεία από το πρόγραμμα πρόληψης του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. στο οποίο συμμετέχουν 60.000 άτομα. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, που σχετίζεται με την κολπική μαρμαρυγή, μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο, διευκρίνισε ο κ. Ρίχτερ, γιατί ευνοεί τη δημιουργία ευμεγέθων θρόμβων μέσα στις καρδιακές κοιλότητες. Οι ασθενείς έχουν διπλάσιες πιθανότητες να καταλήξουν με μόνιμη αναπηρία ενώ είναι πιθανότερο να χάσουν τη ζωή τους, σε σχέση με τους ασθενείς που παθαίνουν εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία δεν σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή. Στη χώρα μας έχουμε 35.000 αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια ετησίως. Να τονίσουμε ότι δυστυχώς ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων δεν έχει καθόλου συμπτώματα και αγνοεί τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στοιχεία πρόσφατων επιδημιολογικών μελετών στην Ελλάδα δείχνουν ότι παρά τη σημαντική πρόοδο των τελευταίων ετών, οπότε εισήλθαν σε χρήση τα νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά, ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων ασθενών δεν λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή ή λαμβάνει λάθος αγωγή. Πάντως τα ίδια δεδομένα δείχνουν ότι ο απόλυτος αριθμός των ασθενών υπό αντιπηκτική αγωγή έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 5 χρόνια.

Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος (Φ.Θ.Ν.), τόνισε ο ομιλητής, είναι η κύρια αιτία ενδονοσοκομειακών θανάτων παγκόσμια, που θα μπορούσε όμως να προληφθεί αν κάθε νοσοκομείο της χώρας μας ήταν υποχρεωμένο να κάνει εκτίμηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου σε κάθε ασθενή που κάνει εισαγωγή και άρα εφάρμοζε και τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι πολλοί ασθενείς που κινδυνεύουν από ΦΘΝ δεν λαμβάνουν θρομβοπροφύλαξη, η οποία γίνεται με χορήγηση των κατάλληλων αντιθρομβωτικών φαρμάκων, με εφαρμογή ελαστικών καλτσών και με υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ενώ σε πολλούς άλλους δεν υποψιαζόμαστε καν ότι μπορεί να πάσχουν από φλεβική θρόμβωση.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 17 επιστημονικές εταιρείες, καθώς και ο ηθοποιός Κώστας Κόκλας, ο οποίος μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία των Boehringer Ingelheim (Πλατινένιος Χορηγός), BAYER Hellas, ELPEN (Χρυσός Χορηγός), Menarini Hellas, Sanofi, (Αργυρός Χορηγός), ASPEN, LEO Pharma, ΒΙΑΝΕΞ (Χάλκινος Χορηγός).

Πηγή: Newsbomb.gr


Πηγή