Δευτέρα , 29 Απρίλιος 2024

Αντιυπερτασικά: Πιο αποτελεσματικά όταν λαμβάνονται πρωί ή βράδυ;

Τα φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι από τα πιο ευρέως συνταγογραφούμενα και τα λαμβάνουν εκατομμύρια άνθρωποι για να αποφύγουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων.

Προηγούμενες μελέτες υποστήριζαν ότι τα φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά εάν λαμβάνονται το βράδυ.

Νέα μεγάλη δοκιμή ανατρέπει αυτή την άποψη και υποστηρίζει ότι η φαρμακευτική αγωγή που μειώνει την αρτηριακή πίεση είναι εξίσου αποτελεσματική είτε λαμβάνεται το πρωί είτε το βράδυ.

Στη νέα τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή σε περισσότερους από 21.000 ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση, διαπιστώθηκε ότι η προστασία από έμφραγμα, εγκεφαλικό ή παθήσεις του κυκλοφορικού δεν επηρεάζεται από το εάν τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση λαμβάνονται το πρωί ή το βράδυ.

Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή έπαιρναν τουλάχιστον ένα φάρμακο για να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση.

Οι μισοί κλήθηκαν να πάρουν τα φάρμακά τους το βράδυ και οι άλλοι μισοί κλήθηκαν να το πάρουν το πρωί.

Αφού παρακολουθήθηκαν για πέντε χρόνια, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε διαφορά στον αριθμό των ατόμων που υπέστησαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό ή ανέπτυξαν παθήσεις του κυκλοφορικού (362 στην πρωινή ομάδα έναντι 390 το βράδυ).

Η έρευνα διεξήχθη από ομάδες από τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου, του Νταντί, της Γλασκόβης και της Οξφόρδης, του Imperial College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου.

«Το κύριο μήνυμα της μελέτης είναι ότι δεν υπάρχει βέλτιστος χρόνος για τη λήψη φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση για να επιτευχθεί καλύτερο αποτέλεσμα, επομένως οι ασθενείς θα πρέπει να παίρνουν τα δισκία τους τη στιγμή που τους ταιριάζει καλύτερα», αναφέρει ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας και συγγραφέας της μελέτης David Webb.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη επιθεώρηση The Lancet.


Πηγή