Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Απενεργοποιώντας ένα γονίδιο, οι επιστήμονες μετασχηματίζουν βλαστοκύτταρα – Mελέτη

Η έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς συγκεκριμένα γονίδια επηρεάζουν την ανάπτυξη του σώματός και το ρόλο που διαδραματίζουν στις αναπτυξιακές ασθένειες, οδηγώντας ενδεχομένως σε νέες θεραπείες.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια ήταν σε θέση να αλλάξουν την πορεία των βλαστοκυττάρων, κάνοντάς τα να μετατραπούν σε εγκεφαλικά κύτταρα αντί να γίνουν καρδιακά απενεργοποιώντας απλά ένα γονίδιο.

Τα ευρήματα, που αξιολογήθηκαν από ομότιμους στο περιοδικό Nature, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς συγκεκριμένα γονίδια επηρεάζουν την ανάπτυξη του ανθρώπινου σώματος και το ρόλο που διαδραματίζουν σε διάφορες ασθένειες όπως ο καρκίνος οδηγώντας ενδεχομένως σε νέες θεραπείες.

«Προηγουμένως, έχει θεωρηθεί ότι τα μονοπάτια που τα κύτταρα παίρνουν για να μετατραπούν σε ένα καρδιακό ή ένα νευρικό κύτταρο είναι πολύ άκαμπτα», δήλωσε ο ερευνητής Jeff Saucerman, PhD, του Τμήματος Βιοϊατρικής Μηχανικής Uva λέγοντας στη συνέχεια «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι αυτή η διαδικασία είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο ρευστή».

Η έρευνα, η οποία χρησιμοποίησε προσεγγίσεις επεξεργασίας γονιδιώματος CRISPR για να απενεργοποιήσει το γονίδιο Brm στα βλαστοκύτταρα των ποντικιών είχε ως αποτέλεσμα τα κύτταρά τους να μην έχουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Brahma. Αυτή η ανακάλυψη προκαλεί νέα δεδομένα σχετικά με το πώς τα βλαστοκύτταρα προχωρούν σε ώριμα κύτταρα του σώματος και σημειώνει ότι τα βλαστοκύτταρα πρέπει να θεωρούνται ως «κενή πλάκα».

Ο ερευνητής Ali Khalilimeybodi, ο οποίος ανέπτυξε το μοντέλο υπολογιστή που χρησιμοποιείται για την καθοδήγηση της έρευνας, σημείωσε την αντισυμβατική προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε.

Πρόσθεσε στη συνέχεια: «Υπάρχουν πολλά που πρέπει να διερευνηθούν σχετικά με το τι συμβαίνει στην πορεία και πώς αυτά τα κύτταρα μετατρέπονται σε ώριμα. Νομίζω ότι αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση για την ιατρική κοινότητα. Αυτή η ανακάλυψη θα φέρει την επανάσταση σε νέες θεραπείες, καθώς επιτρέπει να αναπτύξουμε ώριμα κύτταρα τα οποία θα μεταμοσχευθούν στη συνέχεια σε ασθενείς».


Πηγή