Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Αποθαρρυντικά στοιχεία για το Αλτσχάιμερ: Παρά την πρόοδο, οι πιθανότητες αποθεραπείας σε σύντομο διάστημα είναι ελάχιστες

«Παρόλο που υπάρχει πρόοδος στην κατανόηση της άνοιας και της Αλτσχαιμερ, οι πιθανότητες αποθεραπείας σε σύντομο διάστημα είναι ελάχιστες», είπε στην ομιλία του ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στη νόσο, Κωνσταντίνος Λυκέτσος, κλείνοντας το Παγκόσμιο Συνέδριο GeNeDis 2020.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «οι μεγαλύτερες ελπίδες όμως έρχονται από την Ιατρική Ακριβείας» και ότι «η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, αυτή την στιγμή δεν είναι έτοιμη για την αντιμετώπιση της άνοιας».

«Βασικός σκοπός της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ, είναι να αναπτυχθούν οι δομές και η γνώση για να υπάρχει ευρεία χρήση των δυνατοτήτων πρόληψης και αντιμετώπισης της Αλτσχαιμερ στην Ελλάδα.

Είναι ανάγκη να βρεθεί μια εθνική λύση στην πανδημία της Αλτσχαιμερ και να προωθηθεί η συνεισφορά της εξειδικευμένης εκπαίδευσης. Ο σχηματισμός και η συνεργασία μεταξύ εξειδικευμένων υπηρεσιών, ευρείας εμβέλειας, όπως ιατρείων μνήμης, κέντρων ημέρας, αλλά και τηλεφωνικών κέντρων και η ανάπτυξη καινοτόμου προγράμματος κατάρτισης φροντιστών, αποτελούν κάποιους από τους στόχους της Πρωτοβουλίας», τόνισε ο καθηγητής.

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εστίασε στην επιδιωκόμενη αύξηση των διαθέσιμων υπηρεσιών για τους ασθενείς με άνοια, τις οικογένειες τους, αλλά και τους φροντιστές τους, στη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας που λαμβάνουν οι πάσχοντες, αλλά και στην αποτελεσματική ελληνική συμβολή στις παγκόσμιες ερευνητικές προσπάθειες.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο καθηγητής Λυκέτσος, που είναι κάτοχος της ονοματικής έδρας Elizabeth Plank Althouse στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στις ΗΠΑ, πρόεδρος στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικων Επιστημων, Johns Hopkins Bayview και διευθυντής του Richman Family Κέντρου Αριστείας Ιατρικής Ακριβείας για τη νόσο Αλτσχαιμερ, του Johns Hopkins, εξέφρασε το όραμα του για τη χρήση του εθνικού μητρώου, την ανάπτυξη υποστηρικτικών προγραμμάτων για φροντιστές και τη μείωση του στίγματος γύρω από την άνοια που υπάρχει στην Ελλάδα.

«Είναι στόχοι που μπορούν να υλοποιηθούν», επισήμανε καταληκτικά ο κ. Λυκέτσος.


Πηγή