Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Αποτρίχωση γεννητικών οργάνων: Ποιοι είναι οι συχνότεροι τραυματισμοί

Στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα από τις πλέον ευαίσθητες περιοχές του σώματός τους, δεν είναι λίγοι αυτοί που καταλήγουν στα Επείγοντα, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Jama Dermatology.

Από τους 7.570 ερωτηθέντες ηλικίας 18-65 ετών, το συντριπτικό 76% δήλωσαν ότι κάνουν μερική ή ολική αποτρίχωση στα γεννητικά τους όργανα χρησιμοποιώντας ποικιλία μεθόδων, από το ξυραφάκι έως το λέιζερ.

Από αυτούς, περίπου ένας στους τέσσερις (ποσοστό 26%) δήλωσαν ότι έχουν τραυματιστεί ή έχουν εμφανίσει κάποια άλλη επιπλοκή λόγω της αποτρίχωσης τουλάχιστον μία φορά. Πολύ περισσότεροι (περίπου 65%) δήλωσαν ότι έχουν τραυματιστεί περισσότερες από μία φορές και σχεδόν ένας στους τρεις ανέφερε πέντε ή και περισσότερα περιστατικά τραυματισμού.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που η αποτρίχωση των γεννητικών οργάνων οδηγεί στο νοσοκομείο. «Ποσοστό 3% όλων των επειγόντων περιστατικών ουρογεννητικού τραυματισμού σε ενήλικες σχετίζεται με την αποτρίχωση» αναφέρει ο Μπέντζαμιν Μπρίερ, ουρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) και ένας εκ των συντακτών της μελέτης, σύμφωνα με τη βρετανική The Guardian.

Η πλέον δημοφιλής μέθοδος αποτρίχωσης φάνηκε να είναι το ξύρισμα (σχεδόν 75% των συμμετεχόντων).

Οι πιο συχνοί τραυματισμοί ήταν τα κοψίματα (61%) και αμέσως μετά τα εγκαύματα (23%) λόγω χρήσης αποτριχωτικού κεριού ή αποτριχωτικής κρέμας. Οι ερευνητές σημειώνουν πως αν και οι περισσότεροι τραυματισμοί ήταν ήπιοι, ένα 2,5% χρειάστηκε ιατρική παρέμβαση, όπως ράμματα ή διάνοιξη και παροχέτευση αποστήματος.

Η ολική, έναντι της μερικής, αποτρίχωση φάνηκε να ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού.

Δείτε κι αυτό:

Αποτρίχωση γεννητικών οργάνων: Πώς σχετίζεται με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Αποτρίχωση με τσιμπιδάκι: Σε ποια σημεία επιτρέπεται και σε ποια όχι

Αποτρίχωση με κερί vs. ξύρισμα: Τα υπέρ και τα κατά (πίνακας)


Πηγή