Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Απόκτηση παιδιού: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού & καρδιοπάθειας για τις γυναίκες

Οι γυναίκες που αποκτούν παιδιά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού στο μέλλον συγκριτικά με όσες δεν έχουν κάνει παιδιά, σύμφωνα με νέα κινεζική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντονγκμίνγκ Γουάνγκ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Χουατζόνγκ, αξιολόγησαν στοιχεία (μετα-ανάλυση) από δέκα μελέτες που αφορούσαν συνολικά περίπου 3,1 εκατομμύρια γυναίκες, από τις οποίες οι 150.500 είχαν εμφανίσει καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην τεκνοποίηση και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που γεννάνε έχουν κατά μέσον όρο 14% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό στο μέλλον σε σχέση με όσες δεν έχουν κάνει παιδιά. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Κάθε γέννα σχετίζεται με 4% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, άσχετα με το βάρος μιας γυναίκας, αν έχει διαβήτη, υπέρταση ή καπνίζει. Ειδικότερα, κάθε τοκετός σχετίζεται με 5% μεγαλύτερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και 3% για εγκεφαλικό.

Η καρδιά εργάζεται πιο σκληρά στη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου.

«Η συσχέτιση οφείλεται σε πολύπλοκους μηχανισμούς» δήλωσε ο δρ Γουάνγκ. «Η εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του σώματος και στη συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά, στο αίμα και στις αρτηρίες. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να έχουν μόνιμες επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, οδηγώντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και έμφραγμα αργότερα στη ζωή».

«Οι γυναίκες πρέπει να ξέρουν ότι η απόκτηση παιδιών μπορεί να αυξήσει μελλοντικά τις πιθανότητες καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού» πρόσθεσε ο κινέζος επιστήμονας. «Όσο περισσότερα παιδιά έχουν κάνει, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα για να προλάβουν την καρδιαγγειακή νόσο. Η εγκυμοσύνη είναι η κατάλληλη εποχή για να απαλλαγεί μια γυναίκα από τις κακές συνήθειες, να σταματήσει το κάπνισμα, να ασκείται τακτικά, να τρώει υγιεινά και να διατηρεί υπό έλεγχο το βάρος της».

Τα συμπεράσματα της ανάλυσης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «European Journal of Preventive Cardiology» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Διαβάστε επίσης:

Η απόκτηση παιδιών γερνά τη γυναίκα κατά 11 χρόνια

Πέντε σημάδια ότι η καρδιά σας δεν «δουλεύει» αποδοτικά

Ηλικία τεκνοποίησης μητέρας: Πώς επηρεάζει το πότε θα αποκτήσει παιδί η κόρη


Πηγή