Δευτέρα , 29 Απρίλιος 2024

Απώλεια ακοής: Eνα τεστ 30 δευτερολέπτων μπορεί να δείξει ότι δεν ακούτε

Ένα απλό τεστ, διάρκειας 30 δευτερολέπτων, υποστηρίζεται ότι μπορεί να δείξει αν έχουμε πρώιμα σημάδια απώλειας ακοής.

Το τεστ, που δημιουργήθηκε από την εφαρμογή για την υγεία της ακοής eargym, ζητά από τον ακροατή να πατήσει το κουμπί παύσης όταν δεν μπορεί πλέον να ακούσει τον ήχο που παίζει στο παρασκήνιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συχνότητα του τόνου που μπορούν να ακούσουν οι χρήστες (μετρούμενη σε Hertz) χρησιμοποιείται για να εκτιμηθεί η ηλικία ακοής του χρήστη, διότι όσο μεγαλώνουμε τόσο πιο δύσκολο είναι για τα αυτιά μας να ακούσουν υψηλότερες συχνότητες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να ακούν ήχους έως 20.000 Hz.

Το τεστ ακοής

Αυτό το ποσοστό μειώνεται σχεδόν στο μισό, στα 11.500 Hz, όταν φτάσει κάποιος στα 40 και πέφτει ακόμη περισσότερο (8.000 Hz) για τους ενήλικες στα 60, σύμφωνα με μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Otolaryngology- Head and Neck Surgery.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μια πρόσφατη ανάλυση των αποτελεσμάτων μιας έκδοσης αυτού του τεστ που βασίζεται σε μια εφαρμογή, το eargym διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί (47%) από τους νέους ηλικίας 16-35 ετών έχουν ηλικία ακοής μεγαλύτερη από τη βιολογική τους ηλικία.

Από τους 16-35χρονους που είχαν μεγαλύτερη ηλικία ακοής, η μέση διαφορά ηλικίας μεταξύ της ηλικίας ακοής τους και της βιολογικής τους ηλικίας ήταν 13 έτη.

Ο Andy Shanks, ειδικός σε θέματα υγείας της ακοής και συνιδρυτής της eargym, δήλωσε: «Η πλειονότητα από εμάς θα αντιμετωπίσει κάποια μορφή απώλειας ακοής κατά τη διάρκεια της ζωής του».

«Αλλά αν μπορούμε να εντοπίσουμε τα σημάδια νωρίς και να κάνουμε κάποιες μικρές αλλαγές, μπορούμε να λάβουμε μέτρα για να προστατεύσουμε την ακοή μας και να αποτρέψουμε μελλοντικά την αποφεύξιμη απώλεια ακοής».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προτείνει το τεστ των 30 δευτερολέπτων για να ελέγχει ο καθένας τακτικά την ακοή του και να εντοπίζει τυχόν μη φυσιολογικές αλλαγές.

«Ασφαλείς πρακτικές ακρόασης, όπως η χρήση προστατευτικών για τα αυτιά, βύσματος συναυλίας και ακουστικών ακύρωσης θορύβου, μπορούν επίσης να κάνουν μεγάλη διαφορά όσον αφορά την προστασία της υγείας της ακοής μας για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέλλον», πρόσθεσε ο Shanks.

Απώλεια ακοής και άνοια

«Η απώλεια ακοής είναι ένας από τους μεγαλύτερους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για την άνοια και συνδέεται στενά με την κακή ψυχική υγεία και τη γνωστική έκπτωση».

«Επομένως, η φροντίδα της ακοής μας σε όλες τις ηλικίες είναι απαραίτητη για την προστασία όχι μόνο των αυτιών μας αλλά και του μυαλού μας», σημειώνει ο ειδικός.

Τα συνήθη σημάδια ότι πάσχει κάποιος από απώλεια ακοής περιλαμβάνουν το να ζητάει από τους άλλους να επαναλάβουν ό,τι είπαν, τη δυσκολία στην ακοή στο τηλέφωνο και την ακρόαση μουσικής ή τηλεόρασης σε υψηλότερη ένταση από ό,τι χρειάζονται οι άλλοι, προειδοποιεί το βρετανικό σύστημα υγείας (NHS).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες απώλειας ακοής, όπως μια μόλυνση του αυτιού, κερί στο αυτί ή η ηλικία.

Αλλά θα μπορούσε επίσης να προκληθεί από διάτρηση τυμπάνου, η οποία προκαλεί ξαφνική απώλεια ακοής ή από τη νόσο του Ménière, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία και την ακοή.

Εάν παρατηρήσει κάποιος σημάδια απώλειας ακοής, είναι σημαντικό να μην κάνει αυτοδιάγνωση και να επισκεφθεί τον γιατρό για μια πιο ενδελεχή εξέταση ακοής.


Πηγή