Δευτέρα , 20 Μάιος 2024

Απώλεια βάρους: Νέα ενδοσκοπική επέμβαση “καίει” την επένδυση του στομάχου

Μια νέα θεραπεία απώλειας βάρους είναι στον ορίζοντα με μια καινοτόμο ενδοσκοπική επέμβαση που αφαιρεί (καίει) την βλεννογόνο επένδυση του στομάχου.

Με την εν λόγω διαδικασία μειώνεται η παραγωγή γκρελίνης, της ορμόνης που πυροδοτεί την πείνα, με αποτέλεσμα μειωμένη όρεξη και σημαντική απώλεια βάρους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρώτης δοκιμής σε ανθρώπους.

Η σχετική έρευνα θα παρουσιαστεί επισήμως στις 19 Μαΐου στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου για την Εβδομάδα Πεπτικών Νόσων (DDW) 2024 που θα γίνει στην Ουάσινγκτον.

Η 6μηνη δοκιμή, στην οποία συμμετείχαν 10 γυναίκες ασθενείς με παχυσαρκία οδήγησε σε απώλεια σωματικού βάρους κατά 7,7% και μείωση κατά περισσότερο από 40% στα επίπεδα γκρελίνης νηστείας. Οι ασθενείς ανέφεραν ότι η πείνα τους μειώθηκε αισθητά. Η επέμβαση προκάλεσε επίσης μείωση της χωρητικότητας του στομάχου κατά 42%.

“Η παχυσαρκία είναι χρόνια, δια βίου ασθένεια που προβλέπεται να επηρεάσει σχεδόν το μισό πληθυσμό των ΗΠΑ έως το 2030. Η επίδρασή της στη συνολική υγεία, την ποιότητα ζωής και το παγκόσμιο κόστος υγειονομικής περίθαλψης είναι τεράστια και χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερες θεραπευτικές επιλογές”, είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ. Christopher McGowan, γαστρεντερολόγος και ιατρικός διευθυντής της True You Weight Loss, μιας ιατρικής κλινικής με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα.

“Αυτή η σχετικά σύντομη, εξωνοσοκομειακή, μη χειρουργική διαδικασία μπορεί να διευκολύνει την απώλεια βάρους και να περιορίσει σημαντικά την πείνα και θα μπορούσε να είναι μια επιπλέον επιλογή για ασθενείς που δεν θέλουν ή δεν είναι κατάλληλοι για φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, όπως το Wegovy και το Ozempic, ή για βαριατρική χειρουργική”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Πώς γίνεται η επέμβαση

Η επέμβαση, μια ενδοσκοπική αφαίρεση μέρους τους βλεννογόνου του στομάχου, στοχεύει στη γκρελίνη, την κύρια ορμόνη της πείνας που ελέγχει την όρεξη, αλλάζοντας την επένδυση του στομάχου όπου παράγεται η ορμόνη.

Η διαδικασία ξεκινά όταν αρχικά εισάγεται υγρό για να προστατεύσει τους υποκείμενους ιστούς του στομάχου και στη συνέχεια χρησιμοποιείται μια μικροσκοπική συσκευή για να αφαιρέσει (να καυτηριάσει κατά κάποιον τρόπο) τη βλεννογόνο επένδυση του άνω τμήματος του στομάχου, γνωστή ως γαστρικό βυθό. Τα αισθήματα πείνας προέρχονται από το γαστρικό βυθό όταν ο θάλαμος (στομάχι) αδειάζει, οδηγώντας σε αυξημένη παραγωγή γκρελίνης. Η πείνα υποχωρεί καθώς ο γαστρικός βυθός γεμίζει με τροφή και μειώνεται η παραγωγή γκρελίνης. Η αφαίρεση του βλεννογόνου μειώνει τον αριθμό των κυττάρων που παράγουν γκρελίνη.

Τι λένε οι ερευνητές

“Η παχυσαρκία και το βάρος είναι πολύ περίπλοκα και ρυθμίζονται από πολλαπλές οδούς ορμονών. Αυτή η διαδικασία αλλάζει μία από αυτές τις πολλές οδούς που δυσκολεύουν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος και να διατηρήσουν την απώλεια βάρους”, είπε ο McGowan.

Τα επίπεδα γκρελίνης είναι συνήθως υψηλότερα σε ασθενείς με παχυσαρκία και αυξάνονται όταν οι άνθρωποι χάνουν βάρος για οποιονδήποτε λόγο, καθιστώντας δύσκολη τη διατήρηση της απώλειας βάρους.

Μέχρι πρότινος, η μοναδική αποδεδειγμένη μέθοδος μείωσης της γκρελίνης ήταν η χειρουργική αφαίρεση με παράκαμψη του γαστρικού βυθού. Επί του παρόντος δεν υπάρχει φαρμακολογική μέθοδος μείωσης της γκρελίνης. Τα νεότερα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, όπως το Ozempic και το Wegovy, χρησιμοποιούν μια διαφορετική ορμονική οδό (GLP-1).

Εάν -σε μεγαλύτερης κλίμακας δοκιμές- η διαδικασία αποδειχθεί αποτελεσματική, θα μπορούσε να συμπληρώσει την ενδοσκοπική γαστρεκτομή, μια μη χειρουργική διαδικασία απώλειας βάρους που μειώνει το μέγεθος του στομάχου ή θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφερθεί ως εφάπαξ διαδικασία που αντικαθιστά ή συμπληρώνει άλλες θεραπείες, είπε ο δρ. McGowan.

“Αυτή είναι μόνο η αρχή. Η ερώτηση ήταν αν μπορούμε να μειώσουμε ενδοσκοπικά την πείνα και τη γκρελίνη. Η απάντηση είναι: ναι, μπορούμε, είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: medicalxpress.com


Πηγή