Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Αρτηριακή πίεση: Πώς επηρεάζεται από τον δείκτη μάζας σώματος

Την άμεση σχέση μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης αναδεικνύει νέα επιστημονική μελέτη ερευνητών από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Η μελέτη, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και βασίζεται σε στοιχεία για 1,7 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες από την Κίνα, δείχνει πως όσο αυξάνεται ο ΔΜΣ τόσο ανεβαίνει η αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος υπέρτασης και κατοπινών καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση 0,8 έως και 1,7 mm Hg (χιλιοστά στήλης υδραργύρου) της πίεσης για κάθε μονάδα αύξησης του ΔΜΣ στους συμμετέχοντες που δεν είχε χορηγηθεί κάποιο φάρμακο για την υπέρταση.

Συνολικά, το δείγμα των συμμετεχόντων είχε ΔΜΣ 24,7 κατά μέσο όρο και μέση συστολική αρτηριακή πίεση 136,5 mm Hg, αριθμός που φανερώνει «υπέρταση σταδίου 1» σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας.

Οι ερευνητές κατέγραψαν την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων από το διάστημα μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2014 έως τον Ιούνιο του 2017. Έλαβαν υπόψιν τους την ηλικία (35-80), το φύλο, την εθνικότητα, τον τόπο διαμονής, το επάγγελμα και άλλα χαρακτηριστικά, όπως το αν παίρνουν κάποιο φάρμακο για την υπέρταση ή όχι. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

«Το τεράστιο δείγμα της μελέτης μάς επιτρέπει να δούμε τη σχέση μεταξύ του ΔΜΣ και της αρτηριακής πίεσης σε δεκάδες χιλιάδες ομάδες ανθρώπων, κάτι που προφανώς δεν θα ήταν δυνατό σε κάποια μικρότερη μελέτη» υποστήριξε ο Τζορτζ Λίντερμαν, υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Γέιλ και ένας εκ των συντακτών της μελέτης.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση JAMA Network Open.

Οι αυξημένοι δείκτες παχυσαρκίας απειλή για την υγεία της καρδιάς

Η συχνότητα εμφάνισης παχυσαρκίας στην Κίνα προβλέπεται να υπερτριπλασιαστεί στους άντρες –από 4% το 2010 σε 12,3%– έως το 2025 και να υπερδιπλασιαστεί στις γυναίκες –από 5,2% σε 10,8%. Παράλληλα, η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει το ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσμού της Κίνας και μόνο ένας στους 20 ενήλικες Κινέζους την έχουν θέσει υπό έλεγχο.

«Αν η τάση παχυσαρκίας συνεχίσει στην Κίνα, η υπόθεση της μελέτης είναι πως η υπέρταση, ένας ήδη επικίνδυνος παράγοντας για την υγεία, είναι πολύ πιθανό να γίνει ακόμη πιο επικίνδυνη» ανέφερε ο Χάρλαν Κρουμόλζ, καθηγητής καρδιολογίας και εισηγητής της μελέτης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας τρόπος να περιοριστούν οι κίνδυνοι είναι το Κινεζικό Σύστημα Υγείας να φροντίσει να ελέγξει την υψηλή αρτηριακή πίεση μέσω της χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής. Μελέτη που έγινε τον Ιανουάριο του 2017 συνέκρινε τη χρήση φαρμάκων για τη ρύθμιση της πίεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες με την αντίστοιχη χρήση στην Κίνα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι χορηγώντας πιο συχνά αλλά και νωρίτερα τα κατάλληλα φάρμακα, η Κίνα μπορεί να αρχίσει να θέτει υπό έλεγχο τα υψηλά ποσοστά της αρτηριακής πίεσης του πληθυσμού της.

Δείτε κι αυτό:

Συστολική πίεση: Η τιμή-στόχος για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας

Υπέρταση: 14+1 τρόποι να την αποφύγετε (pics)

Έχετε ανεβασμένη πίεση; Δείτε τι πρέπει να βγάλετε από τη διατροφή σας


Πηγή