Κυριακή , 16 Ιούνιος 2024

Ασυμπτωματική υπέρταση: Χρειάζεστε φαρμακευτική αγωγή;

Πώς προσεγγίζει κανείς μια πάθηση που μπορεί να μην γνωρίζει καν ότι έχει;

Οι περισσότεροι γιατροί μπορούν να εντοπίσουν την υπέρταση, εάν τους δοθούν επαρκείς ευκαιρίες για διάγνωση. Ωστόσο, μια πρόσφατη κλινική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι πολλά ιατρικά ιδρύματα δεν έχουν σαφείς οδηγίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της ασυμπτωματικής υπέρτασης. Αυτή η έλλειψη ενοποιητικού πρωτοκόλλου μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικές πρακτικές από γιατρό σε γιατρό.

Ένας στους πέντε ενήλικες είναι πιθανό να έχει υπέρταση χωρίς να το γνωρίζει, σύμφωνα με την δρ. Kimberly Campbell, καρδιολόγος στο Cardiology Consultants of Philadelphia.

Ο δρ. Bradley Serwer, χειρουργός καρδιολόγος και επικεφαλής στο VitalSolution Cardiology, συμφωνεί, προσθέτοντας ότι εκτός και εάν η αρτηριακή πίεση είναι πολύ αυξημένη ή υπάρχει ήδη βλάβη οργάνων, δεν υπάρχουν συμπτώματα. Η αρτηριακή πίεση τείνει να αυξάνεται με την ηλικία και ορισμένες καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η στεφανιαία νόσος και η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να δικαιολογούν χαμηλότερους στόχους αρτηριακής πίεσης.

Οι περισσότεροι ασθενείς ανακαλύπτουν ότι έχουν υπέρταση σε κάποια εξέταση ρουτίνας, κάτι που καθιστά τις τακτικές εξετάσεις σημαντικό μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

“Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δείτε τον γιατρό σας ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε άσχημα”, συμβουλεύει η δρ. Campbell.

Υπέρταση: Χρειάζεστε θεραπεία εάν αισθάνεστε καλά;

Ακόμα κι αν αισθάνεστε καλά, πρέπει να αντιμετωπίσετε την υπέρταση όσο το δυνατόν ταχύτερα. Η βέλτιστη στιγμή για έναρξη θεραπείας είναι πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.

“Τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν η υπέρταση που έχει μείνει χωρίς θεραπεία προκαλεί βλάβη σε άλλα όργανα του σώματος. Με θεραπεία πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό η βλάβη σε καρδιά, εγκέφαλο, νεφρά και άλλα όργανα”, λέει η δρ. Campbell.

Εκτός από τη βλάβη των οργάνων, η υπέρταση σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Πώς αντιμετωπίζεται η ασυμπτωματική υπέρταση

Για όσους πάσχουν από υπέρταση σταδίου 1, η θεραπεία μπορεί να αφορά απλά κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως μείωση της πρόσληψης αλατιού, έναρξη ενός προγράμματος άσκησης και μείωση των επιπέδων στρες. Αλλά εάν αυτές οι τακτικές δεν έχουν αποτέλεσμα, τότε μπορεί να σας συνταγογραφηθεί φαρμακευτική αγωγή.

Τα φάρμακα για την ασυμπτωματική υπέρταση πίεση τείνουν να είναι λιγότερο ισχυρά από εκείνα για άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.

“Ο στόχος στη θεραπεία της συμπτωματικής υπέρτασης είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης πολύ πιο γρήγορα προκειμένου να προστατεύονται τα όργανα που πάσχουν. Για τα ασυμπτωματικά άτομα, προσπαθούμε να αποφύγουμε τη γρήγορη πτώση της αρτηριακής πίεσης, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει αντίθετα προβλήματα, όπως ζάλη ή λιποθυμία”, είπε ο δρ. Serwer.

Θα προκαλέσει εν τέλει συμπτώματα η υπέρταση;

Αν και αρχικά μπορεί να μην έχετε συμπτώματα, εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι αυξημένη, υπάρχει συνεχής βλάβη, η οποία τελικά θα προκαλέσει συμπτώματα. Η διαφορά είναι ότι από τη στιγμή που υπάρχουν συμπτώματα, η βλάβη των οργάνων έχει ήδη ξεκινήσει και μπορεί να μην αναστραφεί εύκολα.

Η ασυμπτωματική υπέρταση μπορεί επίσης να είναι δείκτης άλλων καταστάσεων. Η άπνοια ύπνου, η νεφρική νόσος και οι διαταραχές των επινεφριδίων μπορεί να εντοπιστούν μετά από διάγνωση υπέρτασης. Οι εξετάσεις για την αρτηριακή πίεση περιλαμβάνουν συχνά και ελέγχους και γι’ αυτές τις καταστάσεις.

Πηγή: verywellhealth.com


Πηγή