Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ατοπική δερματίτιδα στα βρέφη: Ο ρόλος της μητέρας

Τις αιτίες των υψηλών ποσοστών ατοπικής δερματίτιδας στα νεογνά αναζητεί νέα επιστημονική μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι η αλλεργία της μητέρας μπορεί να «περάσει» στο έμβρυο.

Οι ερευνητές της Υπηρεσίας Επιστήμης, Τεχνολογίας και Έρευνας του Γυναικολογικού και Παιδιατρικού Νοσοκομείου KK και της Ιατρικής Σχολής Duke-NUS στη Σιγκαπούρη διαπίστωσαν μέσω της χρήσης ζωικών μοντέλων πως το βασικό αντίσωμα που είναι υπεύθυνο για την πρόκληση αλλεργικών αντιδράσεων, η ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE), μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα και να εισχωρήσει στο έμβρυο.

Όταν βρίσκεται μέσα στο έμβρυο, το αντίσωμα συνδέεται με εμβρυϊκά μαστοκύτταρα, έναν τύπο ανοσοκυττάρου που απελευθερώνει χημικές ουσίες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, από ρινική καταρροή έως άσθμα.

Μετά τη γέννηση, τα νεογέννητα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα παρουσίασαν αλλεργικές αντιδράσεις στον ίδιο τύπο αλλεργιογόνου όπως οι μητέρες τους τη στιγμή της πρώτης έκθεσης, σε αντίθεση με τα ενήλικα ποντίκια τα οποία χρειάζεται να εκτεθούν δύο φορές.

Εργαστηριακές μελέτες κατέδειξαν επίσης, ότι η μητρική ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE) μπορεί να συνδεθεί με ανθρώπινα εμβρυϊκά μαστοκύτταρα, γεγονός που υποδεικνύει ότι μπορεί να διαπερνά τον πλακούντα με ανάλογο τρόπο.

Ο Δρ Florent Ginhoux, ανώτερος ερευνητής στο Δίκτυο Ανοσολογίας της Υπηρεσίας Επιστήμης, Τεχνολογίας και Έρευνας της Σιγκαπούρης, επισημαίνει ότι «επί του παρόντος υπάρχει σημαντικό κενό γνώσης αναφορικά με τα μαστοκύτταρα που είναι παράοντα κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του εμβρύου».

Και εξηγεί πως μέσω της εν λόγω μελέτης οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι «τα εμβρυϊκά μαστοκύτταρα ωριμάζουν φαινοτυπικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορούν να ευαισθητοποιηθούν από την IgE μητρικής προέλευσης που διαπερνά τον φραγμό του πλακούντα».

Δηλαδή, μία έγκυος με σοβαρές αλλεργίες θα μπορούσε πιθανώς να μεταφέρει το αντίσωμα της ανοσοσφαιρίνης Ε στο έμβρυο, το οποίο και θα εκδηλώσει αλλεργική αντίδραση όταν εκτεθεί για πρώτη φορά στον αλλεργιογόνο παράγοντα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Science.

Διαβάστε επίσης: 

Ατοπική δερματίτιδα: Η βιταμίνη που ανακουφίζει από τα συμπτώματα

Χρόνιος κνησμός: Πού αλλού μπορεί να οφείλεται εκτός από τις δερματικές παθήσεις

Έκζεμα: Γιατί και πόσο αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος


Πηγή