Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Αυξημένα οιστρογόνα: Συμπτώματα και επιπτώσεις στην υγεία (video)

Αν βιώνετε συμπτώματα όπως κούραση, εναλλαγές διάθεσης και δυσκολίες στον ύπνο, εξετάστε το ενδεχόμενο να ευθύνονται τα οιστρογόνα σας.

Πρόκειται για τις βασικές γυναικείες ορμόνες που συνδέονται με την ανάπτυξη και τη ρύθμιση του αναπαραγωγικού συστήματος.

Τα οιστρογόνα καθορίζουν τα χαρακτηριστικά του φύλου, όπως η τριχοφυΐα, η ανάπτυξη του στήθους και ο εμμηνορροϊκός κύκλος.

Πρόκειται για ορμόνες που συνήθως δεν απασχολούν τις γυναίκες μέχρι να προκύψει κάποιο πρόβλημα, επηρεάζουν όμως πολλές λειτουργίες.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε:

– Τα οιστρογόνα αυξάνονται και μειώνονται στη διάρκεια του μήνα, καθορίζοντας την περίοδο και την ωορρηξία. Τις γόνιμες μέρες κορυφώνεται η έκκριση οιστρογόνων. Λίγο πριν από την ωορρηξία τα οιστρογόνα παρουσιάζουν μια μικρή πτώση και υπερισχύει η προγεστερόνη.

– Δίνετε προσοχή στις τροφές που καταναλώνετε. Να ελέγχετε πάντα τις ετικέτες και να επιλέγετε όσο το δυνατόν πιο φυσικά προϊόντα χωρίς χημικές ουσίες.

– Τα πλαστικά μπουκάλια και τα δοχεία περιέχουν συνήθως επικίνδυνες χημικές ουσίες όπως η δισφαινόλη-Α (BPA), οι οποίες μιμούνται τη λειτουργία των οιστρογόνων όταν εισέρχονται στο σώμα.

– Εάν πίνετε πολύ αλκοόλ, επιβαρύνετε το συκώτι σας, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον μεταβολισμό των οιστρογόνων.

– Το σώμα σας μπορεί να παράγει πολλά οιστρογόνα αν έχετε πρόβλημα στην καρδιά, διαβήτη, υπέρταση, είστε παχύσαρκοι ή έχετε πολύ στρες.

– Εάν εμφανίσετε πόνο στο στήθος ή παρατηρήσετε ότι το στήθος σας είναι πιο πρησμένο απ’ ότι συνήθως, μπορεί να οφείλεται στα ανεβασμένα οιστρογόνα.

– Οι ορμόνες αυτές επηρεάζουν την πνευματική διαύγεια και τα συναισθήματά σας. Η κατάσταση είναι ανάλογη με αυτή που βιώνει μια γυναίκα με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, αφού τα οιστρογόνα καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη διάθεση λίγο πριν αρχίσει η περίοδος.

– Τα αυξημένα οιστρογόνα στους άνδρες προκαλούν ορμονική ανισορροπία και όταν ξεπερνούν τα επίπεδα τεστοστερόνης, μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση.

– Αν παρατηρήσετε ότι αυξάνει η περίμετρος της μέσης σας, ελέγξτε τα οιστρογόνα σας.

– Η περίοδος κατευθύνεται από τα επίπεδα των ορμονών. Όταν υπάρχει ανισορροπία, ο κύκλος δεν είναι κανονικός.

– Τα υπερβολικά οιστρογόνα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον ύπνο. Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα είναι πολύ ομιλητικές και δεν μπορούν να κοιμηθούν. Σε αντίθετη περίπτωση, αισθάνονται υπνηλία.

– Εάν νιώθετε διαρκώς κούραση χωρίς να έχει αλλάξει κάτι στον τρόπο ζωής σας, μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδα ορμονών σας.

– Ένας από τους τρόπους με τους οποίους το σώμα αποβάλλει τα οιστρογόνα είναι μέσω της πέψης. Αν έχετε λοιπόν αυξημένα οιστρογόνα, πρέπει να λειτουργεί καλά το πεπτικό σας.

– Για να ρυθμίσετε τα επίπεδα οιστρογόνων, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα που αναγκάζουν τις ωοθήκες να σταματήσουν την παραγωγή των συγκεκριμένων ορμονών.

Πηγή: Bright Side

Διαβάστε επίσης:

Πώς επηρεάζει τις ορμόνες σου το αλκοόλ;

Ημικρανίες & περίοδος: Ποια η σχέση μεταξύ των δύο

Θεραπεία αποκατάστασης οιστρογόνων: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών


Πηγή