Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας για τους ηλικιωμένους με κακή όσφρηση

Οι ηλικιωμένοι που δυσκολεύονται να διακρίνουν τις διάφορες οσμές αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη δείχνει ότι η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης κατά τη μέση και τρίτη ηλικία αποτελεί προγνωστικό δείκτη για μελλοντική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Σικάγο, με επικεφαλής τον καθηγητή χειρουργικής Τζαγιάντ Πίντο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας (Journal of the American Geriatrics Society), μελέτησαν σχεδόν 3.000 ανθρώπους, ηλικίας 57 έως 85 ετών, σε βάθος πενταετίας.

Από αυτούς, στα σχετικά τεστ που έγιναν για πέντε διαφορετικές μυρωδιές (μέντας, ψαριού, πορτοκαλιού, τριαντάφυλλου και δέρματος), το 49% διέκριναν και τις πέντε οσμές, ενώ το 78% τις τέσσερις. Το 14% μπορούσαν να μυρίσουν τρεις οσμές, το 5% δύο, το 2% μόνο μία και το 1% καμία.

Πέντε χρόνια μετά το οσφρητικό τεστ, σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες που δεν μπορούσαν να μυρίσουν ούτε μία οσμή είχαν διαγνωστεί με άνοια. Επίσης, άνοια είχαν σχεδόν το 80% όσων είχαν διακρίνει μόνο μία ή δύο οσμές. Όσο μεγαλύτερη ήταν η απώλεια της όσφρησης, τόσο αυξάνονταν οι πιθανότητες άνοιας.

«Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι η αίσθηση της όσφρησης συνδέεται στενά με τη λειτουργία και την υγεία του εγκεφάλου. Μπορεί συνεπώς να αποτελέσει ένα σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι, βοηθώντας στον εντοπισμό όσων κινδυνεύουν περισσότερο από άνοια. Η απώλεια της όσφρησης είναι ένα ισχυρό σήμα ότι κάτι έχει πάει λάθος και ότι σοβαρή ζημιά έχει γίνει» δήλωσε ο Πίντο.

Οι ερευνητές προσβλέπουν σε ένα γρήγορο και φθηνό τεστ όσφρησης, που θα βοηθά τους νευρολόγους να ξεχωρίζουν την ομάδα υψηλού κινδύνου για άνοια, Αλτσχάιμερ ή Πάρκινσον. Όπως είπε ο Πίντο, «πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να αναπτύξουμε ένα κλινικό τεστ, αλλά θα βοηθήσει πολύ όταν υπάρξει. Από όλες τις αισθήσεις, η όσφρηση είναι η πιο υποτιμημένη –εωσότου χαθεί».

Το 2014, η ίδια ερευνητική ομάδα είχε παρουσιάσει μελέτη, με την οποία συσχέτιζε τη δυσκολία της όσφρησης με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου μέσα στην επόμενη πενταετία. Σύμφωνα με την έρευνά τους, η απώλεια όσφρησης αποτελεί καλύτερο προγνωστικό δείκτη πρόωρου θανάτου απ’ ό,τι η διάγνωση καρδιακής ανεπάρκειας, καρκίνου ή νόσου των πνευμόνων.

Το οσφρητικό νεύρο είναι το μόνο κρανιακό νεύρο που εκτίθεται άμεσα στο περιβάλλον. Τα κύτταρα που ανιχνεύουν τις οσμές συνδέονται άμεσα με τον οσφρητικό βολβό στη βάση του εγκεφάλου. Μεταξύ άλλων, η αδυναμία όσφρησης (ανοσμία) σχετίζεται στενά με την κατάθλιψη, καθώς οι ανοσμικοί άνθρωποι δεν ευχαριστιούνται πολύ τη ζωή τους.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δείτε κι αυτό:

Απώλεια όσφρησης: Τι την προκαλεί & πότε είναι μόνιμη

Η εξασθένηση της όσφρησης παράγοντας-κλειδί για τον πρόωρο θάνατο


Πηγή