Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Αφαίρεση μήτρας: Για ποια προβλήματα υγείας πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο

Η υστερεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας. Σε γενικές γραμμές προτείνεται όταν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική ή όταν οι φαρμακευτικές ή οι συντηρητικές αγωγές αντενδείκνυνται ή είναι αναποτελεσματικές.

Οι κυριότερες ενδείξεις της είναι οι αιμορραγίες και οι πόνοι που προκαλούνται από καλοήθεις παθήσεις, όπως τα ινομυώματα, η αδενομύωση και η ενδομητρίωση.

Μπορεί επίσης να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της χαλάρωσης της μήτρας και των γυναικολογικών καρκίνων.

Η ολική υστερεκτομή είναι η συχνότερη. Συνίσταται στην πλήρη αφαίρεση της μήτρας ενώ η υφολική υστερεκτομή, αφήνει τον τράχηλο της μήτρας στη θέση του.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, οι γυναίκες που υποβάλλονται σε υστερεκτομή αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και άλλων προβλημάτων υγείας, ακόμη και αν αν διατηρούν τις ωοθήκες τους.

Η έρευνα παρακολούθησε την υγεία 2.100 γυναικών που υποβλήθηκαν σε υστερεκτομή και γυναίκες ομάδας ελέγχου. Σε όλες τις περιπτώσεις διατηρήθηκαν οι ωοθήκες.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι σε σύγκριση με γυναίκες που δεν υποβλήθηκαν σε υστερεκτομή, γυναίκες που υποβλήθηκαν σε αυτή είχαν κατά μέσο όρο 14% υψηλότερο κίνδυνο μη φυσιολογικών επιπέδων λιπιδίων.

Διέτρεχαν επίσης 13% μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης, 18% κίνδυνο παχυσαρκίας και 33% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την υστερεκτομή, φάνηκε να επηρεάζουν μακροπρόθεσμα περισσότερο τις νεότερες γυναίκες.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που ήταν κάτω των 35, είχαν 4,6 φορές υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και 2,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο.

Σύμφωνα με την Shannon Laughlin-Tommaso από την Κλινική Mayo, τα αποτελέσματα της νέας έρευνας ενθαρρύνουν τις γυναίκες να σκεφτούν τη λύση μη χειρουργικών εναλλακτικών θεραπειών για ενδομητρίωση, ινομυώματα και πρόπτωση, που είναι κύριες αιτίες υστερεκτομής.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Menopause.

Διαβάστε επίσης:

Υστερεκτομή: Πώς επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας;

Ινομυώματα στη μήτρα: Πότε πρέπει να αφαιρούνται


Πηγή