Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Αύξηση βάρους μετά τα 20: Για ποιες μορφές καρκίνου πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο

Η αύξηση του βάρους με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα κινδύνου για δύο συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, στις οποίες μόνο ένας στους τέσσερις ασθενείς (26%) επιβιώνει μία πενταετία μετά την αρχική διάγνωση.

Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που στα 20 τους είναι υπέρβαροι και στη συνέχεια βάζουν πρόσθετα κιλά και γίνονται παχύσαρκοι, έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του οισοφάγου ή του στομάχου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, με επικεφαλής τη δρα Τζέσικα Πέτρικ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα καρκίνου “British Journal of Cancer”, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 400.000 άτομα.

Διαπιστώθηκε ότι το να είναι κανείς υπέρβαρος στα 20, αυξάνει τον κίνδυνο των δύο καρκίνων κατά 62% και 76% αντίστοιχα, σε σχέση με όσους έχουν κανονικό βάρος. Αν στην πορεία κανείς βάλει πάνω από 20 κιλά ακόμη, τότε ο κίνδυνος διπλασιάζεται, ενώ αν η αύξηση του βάρους είναι ακόμη μεγαλύτερη, τότε ο κίνδυνος του καρκίνου είναι τριπλάσιος.

Τα έξτρα κιλά αυξάνουν την πιθανότητα για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και καούρες, για αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών (οιστρογόνων και τεστοστερόνης), για αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης και για πρόκληση χρόνιας φλεγμονής, που όλα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Μετά το κάπνισμα, το περιττό βάρος είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία καρκίνου, που μπορεί να αποφευχθεί με τις δέουσες αλλαγές στον τρόπο ζωής.

 

Διαβάστε επίσης:

Καούρα: Ποιο θανάσιμο κίνδυνο κρύβει


Πηγή