Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Βαριατρική χειρουργική: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Η βαριατρική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη των εμφραγμάτων, των εγκεφαλικών και της στηθάγχης σε πολύ παχύσαρκους ανθρώπους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η υγεία των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν επιβαρυμένη λόγω της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD), η οποία συχνά συνδέεται με την παχυσαρκία.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rutgers-New Brunswick και το Πανεπιστήμιο του Οχάιο μελέτησαν ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 40 και μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και διαπίστωσαν ότι είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα, εγκεφαλικό και στηθάγχη.

Τα νέα ευρήματα «παρέχουν στοιχεία που υποστηρίζουν τη βαριατρική χειρουργική ως αποτελεσματικό θεραπευτικό εργαλείο για τη μείωση του αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου για επιλεγμένα άτομα με παχυσαρκία και μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Vinod Rustgi, διευθυντής του Κέντρου για τις Παθήσεις του Ήπατος στην Ιατρική Σχολή Rutgers Robert Wood Johnson στο Νιου Τζέρσεϊ. «Αυτά τα ευρήματα έχουν τρομερή επίδραση για πολλούς λόγους».

Ο Rustgi και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν στοιχεία από μια βάση δεδομένων ιατρικής ασφάλισης για την περίοδο 2007 έως 2017.

Εντόπισαν σχεδόν 87.000 ενήλικες ηλικίας 18 έως 64 ετών που είχαν παχυσαρκία και μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, το 64% εκ των οποίων ήταν γυναίκες. Περίπου το 35% αυτών των ασθενών υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση, ενώ το 65% έλαβαν μη χειρουργική φροντίδα.

Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική είχαν 49% μείωση του κινδύνου εμφράγματος, καρδιακής ανεπάρκειας και ισχαιμικού εγκεφαλικού. Ήταν επίσης πολύ λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν στηθάγχη, συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες ή θρόμβο.

Περίπου 697.000 άνθρωποι πέθαναν από καρδιακές παθήσεις το 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος καθώς και η πιο προχωρημένη μορφή της, η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, είναι ταχέως αυξανόμενες αιτίες ηπατικής νόσου και οφείλονται στην αποθήκευση λίπους στα ηπατικά κύτταρα, που προκαλεί φλεγμονή. Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, είναι συχνότερη σε άτομα με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2.

Η βαριατρική χειρουργική μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς λόγω της θετικής επίδρασης της μείωσης του βάρους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Προηγούμενη μελέτη από τον Rustgi και τους συνεργάτες του διαπίστωσε ότι η βαριατρική χειρουργική θα μπορούσε επίσης να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου -ειδικά των καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία- σε παχύσαρκα άτομα με λίπος στο συκώτι.

«Αν και η βαριατρική χειρουργική είναι μια πιο επιθετική προσέγγιση από τις αλλαγές του τρόπου ζωής, μπορεί να σχετίζεται με άλλα οφέλη, όπως η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η μειωμένη μακροπρόθεσμη επιβάρυνση της υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο Rustgi.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.


Πηγή