Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Κορονοϊός: Οι τέσσερις πιο υποσχόμενες θεραπείες

Βρετανοί δοκιμάζουν σε ασθενείς συνδυασμό σκευάσματος για το AIDS κατά του κορονοϊού

Επιτείνονται διαρκώς οι προσπάθειες των επιστημόνων για να εξεύρουν μία αποτελεσματικότερη θεραπεία του κορονοϊού, εν αναμονή της ανάπτυξης του εμβολίου.

Βρετανοί ερευνητές μελετούν την πιθανή συμβολή ενός σκευάσματος για τον ιό HIV κι ενός στεροειδούς, ενώ στον Καναδά εξετάζουν κλινικά την πιθανή χρήση μίας αντιφλεγμονώδους ουσίας -της κολχικίνης- για την αντιμετώπιση των πνευμονικών επιπλοκών και των θανάτων από τη νόσο.

Στο Παν/μιο της Οξφόρδης στη Βρετανία, ξεκίνησε η κλινική δοκιμή στους πρώτους ασθενείς, που επιλέγησαν μέσα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για το AbbVie’s Kaletra -έναν συνδυασμό λοπιναβίρης και ριτοναβίρης-,που συνήθως χρησιμοποιείαι στην καταπολέμηση του AIDS και του στεροειδούς δεξαμεθαζόνη, η οποία χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες σε ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων.

Οι ερευνητές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, επισημαίνουν πως είναι δυνατόν κάποια από τα υπάρχοντα φάρμακα να αποδειχθούν ευεργετικά στη μάχη κατά του κορονοϊού, χωρίς η αποτελεσματικότητά τους να είναι και εγγυημένη.

Όπως για παράδειγμα, η δοκιμή σε μικρή κλίμακα του φαρμάκου κατά του AIDS στην Κίνα έδειξε πως «δεν είχε ορατά αποτελέσματα» στην ανταπόκριση του οργανισμού κατά του ιού. Ο επικεφαλής της έρευνας Πίτερ Χόρμπι κι η ομάδα του δηλώνουν πως δεδομένου ότι οι παρενέργειες αυτών των φαρμάκων είναι ήδη γνωστές, η δοκιμή μπορεί να επικεντρωθεί στην επίδρασή τους στον covid-19.

«Όσοι ενήλικοι εισάγονται με συμπτώματα κορονοϊού θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στις δοκιμές και να συμβάλουν στη βελτίωση της φροντίδας όλων», δηλώνει ο Χόρμπι, καθηγητής πρωτοεμφανιζόμενων λοιμωδών νόσων στην Οξφόρδη.

«Όλοι οι ασθενείς θα λαμβάνουν την κανονική φαρμακευτική αγωγή, ανεξαρτήτως σε ποιά ομάδα νοσηλείας θα καταταγούν», τονίζει, προσθέτοντας πως στο μέλλον οι δοκιμές θα επεκταθούν και σε άλλες πιθανές αγωγές, που θα είναι διαθέσιμες.

Μελέτη από τον Καναδά για τη χρήση της κολχικίνης

Την ίδια στιγμή, Καναδοί ερευνητές δημοσίευσαν σήμερα μελέτη για τη χρήση της αντιφλεγμονώδους κολχικίνης για την αντιμετώπιση των σοβαρών πνευμονικών επιπλοκών, που οδηγούν και σε θάνατο, που προκαλεί ο κορονοϊός κι είναι γνωστές ως «φλεγμονώδης καταιγίδα», θεωρώντας πως «θα μπορούσε να μειώσει αυτές τις επιπλοκές, αναφέρει σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του το κέντρο ερευνών του Ινστιτούτου Καρδιολογίας του Μόντρεαλ.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ζαν-Κλοντ Ταρντίφ, μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία Radio Canada, ευελπιστεί ότι σε τρεις μήνες θα έχει τα αποτελέσματα της έρευνας, την οποία εμπνεύσθηκε διαπιστώνοντας την ανθεκτικότητα που έχουν τα παιδιά στην ασθένεια.

Καθώς εξηγεί, τα παιδιά φαίνεται να αναπτύσσουν ελαφρά συμπτώματα όταν προσβάλλονται, «διότι διαθέτουν έναν πολύ συγκεκριμένο μηχανισμό, που τους επιτρέπει να βάζουν φρένο πολύ πιο γρήγορα στην φλεγμονώδη απάντηση» του οργανισμού. Πάνω από 125 επιστήμονες εργάζονται πάνω στην υπόθεση αυτή, η οποία ενεκρίθη «μέσα σε 24 ώρες» από το υπουργείο Υγείας του Καναδά.

Περίπου 6.000 συμμετέχοντες θα εξετασθούν για 30 ημέρες, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια συμμετοχής, όπως να έχουν προσβληθεί από κορονοϊό, να είναι άνω των 40 ετών και να μην έχουν νοσηλευθεί. Θα λαμβάνουν καθημερινώς κολχικίνη–συνηθισμένο αντιφλεγμονώδες που λαμβάνεται για την αρθρίτιδα και την περικαρδίτιδα–ή ψευδοφάρμακο.

Μέχρι χθες βράδυ, ο Καναδάς απαριθμούσε 1.430 κρούσματα και 2ο νεκρούς από κορονοϊό.


Πηγή