Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Βρετανός ειδικός: Μπορεί να έχουμε δύο ή τρία εμβόλια κατά της Covid-19 έως το 2021

Βρετανός ειδικός: Μπορεί να έχουμε δύο ή τρία εμβόλια κατά της Covid-19 έως το 2021

«Δύο ή τρία» εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα έως τις αρχές του 2021, επιτρέποντας μια πιθανή επιστροφή σε μια πιο φυσιολογική ζωή την άνοιξη, σύμφωνα με έναν επιστημονικό σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Τζον Μπελ, καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέλος της επιστημονικής επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, «δεν θα εκπλαγώ, εάν καταφέρουμε (να έχουμε) στις αρχές του νέου έτους δύο ή τρία εμβόλια, τα οποία θα μπορούν όλα να διανεμηθούν».

«Είμαι αρκετά αισιόδοξος για το γεγονός ότι θα παράσχουμε επαρκείς ποσότητες εμβολίων, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους προκειμένου η κατάσταση να αρχίζει να μοιάζει πολύ πιο φυσιολογική έως την άνοιξη, σε σύγκριση με τώρα», συμπλήρωσε ο επιστήμονας, απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν 70-80% πιθανότητες το σενάριο αυτό να γίνει πραγματικότητα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι δηλώσεις του Τζον Μπελ έγιναν την επομένη της ανακοίνωσης από τον αμερικανικό φαρμακευτικό όμιλο Pfizer και τον γερμανικό εταίρο του BioNTech ότι το εμβόλιό τους εναντίον της Covid-19 θα μείωνε κατά 90% τον κίνδυνο να ασθενήσει κανείς από τον ιό, προκαλώντας ελπίδες σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας μελέτης ευρείας κλίμακας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα οποία δεν έχουν δοθεί λεπτομερώς στη δημοσιότητα.

Συνολικά, 10 εμβόλια σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο πιο προηγμένο στάδιο έρευνας, τη φάση 3, όπου η αποτελεσματικότητά τους μετριέται σε μεγάλη κλίμακα, σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές.


Πηγή