Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Βότανα στην εγκυμοσύνη: Οι κίνδυνοι για τη μητέρα και το παιδί

Ακόμη και τα αβλαβή «φυτικά» συμπληρώματα, πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ανασκόπηση 74 δημοσιευμένων μελετών διαπίστωσε ότι κάποιες από αυτές συνδέουν συγκεκριμένα φυτικά προϊόντα με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της πρόωρης γέννησης και της καισαρικής τομής.

Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα φυτικά συμπληρώματα αποτελούν την αιτία των πιο πάνω επιπλοκών, ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. James McLay από το Βασιλικό Νοσοκομείο του Αμπερντίν στη Σκωτία, επισημαίνει ότι μία έγκυος πρέπει πάντα να συμβουλεύεται γιατρό πριν πάρει οποιοδήποτε φυτικό συμπλήρωμα.

Ανάλογα με τη χώρα, ποσοστό 10-75% των γυναικών λαμβάνουν φυτικά σκευάσματα είτε για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης, είτε ως συμπληρώματα διατροφής.

Η ανασκόπηση εξέτασε 74 μελέτες που κάλυπταν συνολικά 47 προϊόντα φυτικής προέλευσης. Πολλές ήταν μελέτες παρατήρησης και ρωτούσαν τις γυναίκες για φυτικά προϊόντα που λάμβαναν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι 29 ήταν δοκιμές, με τις γυναίκες που είχαν εγγραφεί στη μελέτη να λαμβάνουν συγκεκριμένο συμπλήρωμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή αμέσως μετά.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που χρησιμοποίησαν αμυγδαλέλαιο στην επιδερμίδα τους κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, είχαν διπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα.

Ανάλογους κινδύνους διαπίστωσαν δύο άλλες μελέτες για τις γυναίκες που κατανάλωναν μαύρη γλυκόριζα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η γλυκόριζα θεωρείται ότι αντιμετωπίζει τις καούρες της εγκυμοσύνης.

Άλλη μελέτη που εξέτασε τη λήψη εκχυλίσματος από φύλλα σμέουρου (raspberry), έδειξε ότι οι γυναίκες που το χρησιμοποίησαν είχαν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστεί να γεννήσουν με καισαρική.

Καμία μελέτη δεν απέδειξε ότι τα φυτικά σκευάσματα καθαυτά προκάλεσαν τις επιπλοκές και εικάζεται ότι μπορεί να συνδέονται με υποκείμενα προβλήματα στην εγκυμοσύνη.

Οι ειδικοί αναρωτιούνται: Είναι δυνατόν η τοπική χρήση αμυγδαλέλαιου να προκάλεσε πρόωρες γεννήσεις; Ο McLay είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό.

Από τη μία πλευρά, διευκρίνισε, τα λιπαρά οξέα ή οι ρύποι στο λάδι θα μπορούσαν θεωρητικά να ενοχοποιηθούν. Μπορεί επίσης η μελέτη να μην είχε σχεδιαστεί κατάλληλα και να προέκυψε ψευδώς θετικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, ό,τι είναι φυτικό δεν ισοδυναμεί με ασφαλές, προσθέτουν οι ειδικοί. Τα φυτικά σκευάσματα είναι φάρμακα. Γι΄ αυτό οι έγκυοι πρέπει να είναι τόσο προσεκτικές με τα φυτικά προϊόντα όσο θα ήταν με τα συμβατικά φάρμακα.

Κάποια φυτικά σκευάσματα έχουν μελετηθεί εκτενέστερα από άλλα σε εγκύους. Για παράδειγμα το τζίντζερ, φαίνεται ότι αποτελεί γενικά ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης της πρωινής ναυτίας.

Όπως συμβαίνει με τα συμβατικά φάρμακα, έτσι και τα φυτικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ναυτία, οι πονοκέφαλοι, οι αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου, οι δερματικές αντιδράσεις κλπ.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Obstetrics & Gynecology.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Γιατί οι έγκυοι δεν πρέπει να αποκλείουν τους υδατάνθρακες από τη διατροφή τους

Πρόληψη αυτισμού: Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή της εγκύου

Εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου: Δείτε τους παράγοντες που την καθορίζουν


Πηγή