Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Γαλακτικό οξύ: Τι είναι & πώς θα περιορίσετε τις υψηλές συγκεντρώσεις στο σώμα (εικόνες)

Αν γυμνάζεστε, πιθανώς έχετε βιώσει το μυρμήγκιασμα που προκαλεί στα πόδια η άρση βαρών.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της μετατροπής των υδατανθράκων σε γαλακτικό οξύ προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια λόγω της πτώσης των επιπέδων οξυγόνου.

Τα συμπτώματα αυτής της διαδικασίας περιλαμβάνουν ταχύπνοια, σύγχυση, πόνο στην κοιλιακή χώρα, εφίδρωση και ναυτία και συνιστούν τη φυσιολογική αντίδραση του σώματος στην έντονη σωματική καταπόνηση, όταν οι μυς έχουν ξεμείνει από ενέργεια και πονάνε.

Δεν πρέπει λοιπόν να σας ανησυχούν, καθώς πρόκειται για σημάδια ότι πρέπει να κάνετε διάλειμμα και να δώσετε χρόνο στους μυς να ξεκουραστούν για να επανέλθουν.

Οι αθλητές είναι συνηθισμένοι σε αυτή την αντίδραση και εκπαιδεύουν το σώμα τους να ανέχεται υψηλές ποσότητες γαλακτικού οξέος.

Μια εξέταση αίματος μπορεί να αποκαλύψει το επίπεδο γαλακτικού οξέος που παράγεται από το σώμα σε καταστάσεις όπως οι καρδιοπάθειες, η νεφρική ανεπάρκεια, η αναιμία και η χρήση φαρμάκων.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις γαλακτικού οξέος μπορεί να είναι και ένδειξη μια κατάστασης που λέγεται γαλακτική οξέωση, η οποία αποτελεί παρενέργεια της λήψης αντιδιαβητικών φαρμάκων (μετφορμίνη). Τα φυσιολογικά επίπεδα γαλακτικού οξέος κυμαίνονται από 4,5 έως 19,8 mg/dL.

Στις επιπτώσεις του υπερβολικού γαλακτικού οξέος στο αίμα περιλαμβάνονται η απώλεια της κινητικότητας και η μυϊκή δυσκαμψία, ο βαθμός της οποίας είναι ανάλογος με την ποσότητα γαλακτικού οξέος που παράγεται ως αποτέλεσμα της έντασης της σωματικής δραστηριότητας.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την καταπόνηση των μυών και να βελτιώσετε τον ρυθμό επαναφοράς τους.

Πηγή: Medical Daily


Πηγή