Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά: Είναι τελικά επιβλαβή για την καρδιά;

Μπορεί το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου;

Μια νέα επιστημονική μελέτη στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition δίνει την απάντηση.

Τροφές με πολλά vs λίγα λιπαρά

Υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά θεωρείται ότι έχει ένα προϊόν στου οποίου την ετικέτα αναγράφεται ότι έχει πάνω από 17,5 γρ. λιπαρά ανά μερίδα 100 γρ. Από την άλλη, χαμηλή θεωρείται η περιεκτικότητα σε λιπαρά που δεν ξεπερνά τα 3 γρ. ανά μερίδα 100 γρ., ενώ τα τρόφιμα που βρίσκονται στην ενδιάμεση κλίμακα (3-17,5 γρ. λιπαρά ανά μερίδα 100 γρ.) θεωρείται ότι έχουν μέτρια περιεκτικότητα σε λιπαρά. Τα προϊόντα με επισήμανση «0% λιπαρά» περιέχουν λιγότερα από 0,5 γρ. λιπαρά ανά μερίδα.

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ συνιστούν η συνολική πρόσληψη λιπαρών από τη διατροφή να μην ξεπερνά το 35% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Από τη συνολική ποσότητα λιπαρών που λαμβάνουμε καθημερινά από τη διατροφή μας, ένα ελάχιστο μόνο ποσοστό πρέπει να προέρχεται από ανθυγιεινά κορεσμένα και τρανς λιπαρά.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Πλήρη γαλακτοκομικά & υγεία

Αν και η κατανάλωση γαλακτοκομικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά θεωρείται μέτρο που προστατεύει την υγεία και μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, η νέα μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από ερευνητές στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας (UTHealth) στο Χιούστον, δεν έδειξε να υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά και αρνητικές εκβάσεις για την υγεία.

Μάλιστα, ένας τύπος λιπαρών που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά φάνηκε να έχουν προστατευτική δράση ενάντια στα σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια, μειώνοντας τον κίνδυνο κατά 42%.

«Τα ευρήματά μας όχι μόνο υποστηρίζουν αλλά μάλιστα ενισχύουν τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν ότι τα λιπαρά των γαλακτοκομικών, σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη, δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας ή θανάτου. Επιπλέον, ένα συγκεκριμένο είδος λιπαρών οξέων στα γαλακτοκομικά μειώνει τον κίνδυνο θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας και συγκεκριμένα θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο» αναφέρει η Μάρσια Όττο, επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης και καθηγήτρια στο UTHealth.

Η νέα μελέτη βασίστηκε σε μεγάλο δείγμα πληθυσμού (σχεδόν 3.000 άτομα) ηλικίας 65 ετών και άνω και είχε συνολικά διάρκεια 22 έτη, δίνοντας έτσι στους ερευνητές τη δυνατότητα να εξαγάγουν αξιόπιστα συμπεράσματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη επίδραση των λιπαρών από τα γαλακτοκομικά στην υγεία της καρδιάς και στο προσδόκιμο ζωής.

«Η μελέτη μας, όπως και άλλες αντίστοιχες στο παρελθόν, υπογραμμίζει την ανάγκη να αναθεωρηθούν οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τη γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά, τα οποία αποτελούν εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο και το κάλιο. Τα συστατικά αυτά είναι απαραίτητα για την υγεία όχι μόνο κατά την παιδική ηλικία αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής» τονίζει η Όττο, προσθέτοντας μάλιστα πως αρκετά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά κρύβουν συχνά την «παγίδα» της πρόσθετης ζάχαρης, η οποία επιβαρύνει την καρδιαγγειακή και τη μεταβολική υγεία.

Δείτε κι αυτό:

Τυρί: Από ποιες παθήσεις προστατεύει, πόσο πρέπει να τρώτε

Γιαούρτι: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης

Δίαιτες χωρίς γαλακτομικά: Οι κίνδυνοι για τα οστά


Πηγή