Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Γαστρίτιδα: Βασικά tips για να αναρρώσετε ταχύτερα

Γαστρίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή που εκδηλώνεται στο εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται συμπτώματα όπως κοιλιακές κράμπες, ναυτία, αίσθημα καψίματος στον λαιμό και φούσκωμα.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το τοίχωμα του στομάχου παράγει οξέα και ένζυμα που συμβάλλουν στη διάσπαση των τροφών (πέψη), ωστόσο όταν υπάρχει δυσλειτουργία σε αυτό οι απαραίτητες ουσίες δεν παράγονται στις απαιτούμενες ποσότητες. Κατά συνέπεια, παρατηρείται ερεθισμός του τοιχώματος, ο οποίος με τη σειρά του προκαλεί τις προαναφερθείσες ενοχλήσεις.

Όταν εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα της γαστρίτιδας, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να προσαρμόσετε τη διατροφή σας. Αποφύγετε τα ανθρακούχα, τον καφέ, τη ζάχαρη, τα ενεργειακά ποτά, το καλαμπόκι, τη σόγια, τα επεξεργασμένα τρόφιμα (ιδίως όσα περιέχουν τρανς λιπαρά) και τους σπόρους, καθώς επιδεινώνουν την κατάσταση. Άλλοι παράγοντες που επιβαρύνουν τη φλεγμονή του στομάχου είναι το κάπνισμα, το στρες, το υπερβολικό βάρος και η κατάχρηση φαρμάκων. Αυτοί οι παράγοντες, τόσο οι διατροφικοί όσο και οι μη διατροφικοί, επηρεάζουν το pH του στομάχου, το οποίο ρυθμίζει τα οξέα και τα ένζυμα που παράγει.

Από την άλλη, υπάρχουν τροφές που συμβάλλουν στην ανάρρωση από τη γαστρίτιδα. Το τζίντζερ, ο χυμός παντζάρι, ο κουρκουμάς, η ρίγανη, ο χυμός κράνμπερι και το μύρτιλο είναι μερικά παραδείγματα προϊόντων που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και έχουν αλκαλικό pH, επομένως βοηθούν να υποχωρήσει η φλεγμονή. Επίσης, ευεργετική επίδραση έχουν τα προβιοτικά, τα «καλά» βακτήρια που βρίσκονται σε ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Γαστρίτιδα: Το απόλυτο ρόφημα για άμεση ανακούφιση


Πηγή