Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Γερμανία: Θερμομέτρηση στην είσοδο των μπαρ για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού

Γερμανία: Θερμομέτρηση στην είσοδο των μπαρ για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού

Στην πρόταση για μέτρηση της θερμομέτρησης στις εισόδους των μπαρ προχώρησε ένας επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου της Λειψίας, ο Μαρκ Σολτς, ο οποίος δεν εκπλήσσεται από το γεγονός ότι υπήρξαν πρόσφατα αρκετά κρούσματα κορονοϊού σε μια περιοχή του Αμβούργου με πολλά τέτοιου είδους καταστήματα.

Μια ομάδα εργασίας γύρω από τον καθηγητή Σολτς διεξάγει έρευνες για τις λοιμώξεις εδώ και 15 χρόνια και τώρα φυσικά και για τον κορονοϊό. «Για μένα τα κρούσματα στο Αμβούργο δεν είναι κάτι απροσδόκητο, καθώς οι κανόνες του πρωτοκόλλου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν τηρούνται ιδίως στη νυχτερινή ζωή», είπε στην ελβετική ηλεκτρονική πύλη ειδήσεων Watson, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το δε φθινόπωρο, το πρόβλημα θα επιδεινωθεί από τις χαμηλές θερμοκρασίες (στη Γερμανία).  Οι συναθροίσεις θα γίνονται ολοένα και περισσότερο σε κλειστούς χώρους με μη επαρκή αερισμό, στοιχεία τα οποία ευνοούν τη μόλυνση λόγω συσσώρευσης αερολύματος (αιωρούμενα σωματίδια μέσα στον αέρα)», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Είναι, επομένως, σημαντικό να βρούμε λογικά μέτρα για τον περιορισμό του. Η είσοδος στα μπαρ μόνο μετά την επίδειξη  της εφαρμογής κινητών για τον κορονοϊό δεν είναι ένα από αυτά. Δεν νομίζω ότι αυτό θα λύσει το πρόβλημα, δεδομένου ότι το αποτέλεσμα της εφαρμογής πρέπει επί του παρόντος να εκτιμηθεί ως χαμηλό. Εξάλλου, πολλοί άνθρωποι έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή, οι προειδοποιήσεις όμως δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος μέχρι στιγμής».

Γι’ αυτό και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, στάθηκε σε πέντε κρίσιμα σημεία που -κατά τη γνώμη του- θα μπορούσαν να κάνουν τη νυχτερινή ζωή ασφαλέστερη: «Πρώτον, ο μικρότερος δυνατός συνολικός αριθμός ατόμων στις συναθροίσεις. Δεύτερον: όσο το δυνατόν μικρότερα μεγέθη ομάδων. Τρίτον, η μεγαλύτερη δυνατή απόσταση μεταξύ των ομάδων. Τέταρτον, καλά συστήματα εξαερισμού. Και πέμπτο: ενδεχόμενη μέτρηση της θερμοκρασίας κατά την είσοδο στα μπαρ».

Κορυφαίος λοιμωξιολόγος ελπίζει σε εμβόλιο κατά του κορονοϊού το 2021

Στην ύπαρξη εμβόλιο κατά του κορονοϊού τον επόμενο χρόνο ελπίζει ο κορυφαίος Γερμανός λοιμωξιολόγος, Κρίστιαν Ντρόστεν. Μάλιστα, δήλωσε αισιόδοξος, ενώ αμφισβήτησε τις εκτιμήσεις συναδέλφων του πως δεν θα υπάρξει ποτέ κάτι τέτοιο.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στην εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel, «τα πρώτα εμβόλια δεν θα είναι πιθανόν τέλεια. Μπορεί να μην επιδρούν με τόσο δραστικό τρόπο όπως θα το επιθυμούσαμε, αλλά τρέφω την ελπίδα ότι θα υπάρξει εμβόλιο κατά του Sars-CoV-2 το επόμενο έτος. Ολόκληρη η στρατηγική μας (για την αντιμετώπιση του κορονοϊού) βασίζεται σε αυτό».

Όταν ρωτήθηκε για τις αμφιβολίες συναδέλφων του για το εάν θα υπάρξει ποτέ εμβόλιο για τον κορονοϊό, ο διαπρεπής λοιμωξιολόγος απάντησε: «Θα ήθελα να ακούσω τους λόγους μιας τόσο θεμελιώδους αμφιβολίας. Σίγουρα δεν είναι εγγυημένο ότι θα μπορέσουμε να εμβολιασθούμε τον επόμενο χρόνο, αλλά η εκτίμησή μου είναι πιο θετική», τόνισε.


Πηγή