Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Γερμανία: Στο «μικροσκόπιο» των μυστικών υπηρεσιών οι συνωμοσιολόγοι κατά του κορονοϊού

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες θέτουν για πρώτη φορά υπό αυστηρή παρακολούθηση μια ομάδα συνωμοσιολόγων οι οποίοι αντιτίθενται στους περιορισμούς της κυβέρνησης κατά της εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα.

Η κυβέρνηση έχει λάβει σχετικές προειδοποιήσεις σχετικά με «την ολοένα και αυξανόμενη επιρροή ακροδεξιών εξτρεμιστών στην οργάνωση “Querdenken 711″» και γι’ αυτό λαμβάνει τα μέτρα της προς αποφυγή τυχόν άσχημων καταστάσεων και επεισοδίων.

Συγκεκριμένα, οι Αρχές ανησυχούν ιδιαίτερα για κάποιες «εκκλήσεις διαδηλωτών» για μια μεγάλη συγκέντρωση στο Βερολίνο την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, διαδήλωση η οποία προωθείται από το ακροδεξιό κίνημα του «Reichsbuerger».

Το συνωμοσιολογικό κίνημα «Querdenken 711» ιδρύθηκε στην Στουτγάρδη και αντιτίθεται στην επιβολή μέτρων για να ανακοπεί η εξάπλωση της Covid-19 στη Γερμανία.

Για το λόγο αυτό διοργανώνει συχνά συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Τις προάλλες, η γερμανική αστυνομία διέλυσε μια μεγάλη διαδήλωση κατά των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού που είχε οργανωθεί στη Φρανκφούρτη, καθώς οι συμμετέχοντες δεν φορούσαν μάσκες και δεν τηρούσαν τις αποστάσεις.

«Η συμπεριφορά των ανθρώπων βρίσκεται στο προσκήνιο», υποστήριξε πρόσφατα ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ, υπογραμμίζοντας ότι δεν χρειάζονται νέες ιδέες για την αναχαίτιση της πανδημίας αλλά συνεπής τήρηση των μέτρων.

«Όποιος αμφισβητεί την ύπαρξη της νόσου, θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική του υγεία αλλά και των συνανθρώπων του», είπε απευθυνόμενος στους συνωμοσιολόγους και αρνητές του κορονοϊού στη Γερμανία.

Εξίσου επικίνδυνοι και οι «Πολίτες του Ράιχ»

Περισσότερο λάδι στη φωτιά της συνωμοσιολογίας ρίχνουν και τα μέλη του ακροδεξιού κινήματος Reichsbuerger («Πολίτες του Ράιχ») στη Γερμανία.

Το εξτρεμιστικό αυτό κίνημα φέρεται επίσης να «δουλεύει πάνω σε σχέδια για δημιουργία μιας ένοπλης πτέρυγας που θα επιδίδεται σε βίαιες ενέργειες», σύμφωνα με το περιοδικό Focus.

«Ετοιμάζονται για την Ημέρα Χ» δήλωσε στο περιοδικό, χωρίς να κατονομαστεί, ένα στέλεχος των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι «Reichsbuerger», ένας συνασπισμός εθνικιστικών οργανώσεων ανά τη χώρα, πιστεύουν πως η σύγχρονη Γερμανία και οι πολιτικοί της θεσμοί ελέγχονται από μια κυβέρνηση- μαριονέτα την οποία εγκατέστησαν οι νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – κάτι που την καθιστά παράνομη.

Πολλά μέλη των «Πολιτών του Ράιχ» υποστηρίζουν πως το Τρίτο Ράιχ (που έλαβε τέλος το 1945, με τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας) θα έπρεπε να επιστρέψει στα σύνορα που είχε πριν το 1937, τα οποία περιελάμβαναν μεγάλες εκτάσεις εδαφών της Πολωνίας, της Τσεχίας και άλλων γειτονικών χωρών.

Στο παρελθόν θεωρούνταν ως γραφικοί συνωμοσιολόγοι, αλλά μια σειρά πρόσφατων επιθέσεων εναντίον της αστυνομίας έχει αναγκάσει τη γερμανική κυβέρνηση να ασχοληθεί περισσότερο μαζί τους.

Οι περισσότεροι από τους εξτρεμιστές βρίσκονται στη Βαυαρία, όπου εκτιμάται πως ανέρχονται στους 3.500.

Ακολουθούν η Βάδη- Βυρτεμβέργη με 2.500 και μετά η Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία με 2.200.


Πηγή