Τετάρτη , 1 Μάιος 2024

Γιατί γουργουρίζει το στομάχι – Τι να κάνετε για να σταματήσει

Το σώμα μας παράγει κατά περιστάσεις διαφόρων ειδών θορύβους.

Ένας από τους πιο ευδιάκριτους θορύβους του σωμάτός μας είναι όταν γουργουρίζει το στομάχι μας. Και σχεδόν όλοι ψάχνουμε να βρούμε την αιτία, διότι πολλές φορές συμβαίνει χωρίς προφανή λόγο.

“Μας ρωτούν πολλοί γι’ αυτό. Οι ασθενείς μερικές φορές αισθάνονται άβολα αν μπορούν να ακούσουν τους ήχους του στομάχου τους”, λέει ο δρ. Ben Levy, γαστρεντερολόγος στο πανεπιστήμιο Ιατρικής του Σικάγο.

Γουργουρητό μετά το γεύμα

Όταν ακούτε θορύβους στο στομάχι σας αφότου έχετε φάει, είναι ο ήχος της περίσταλσης (peristalsis), δηλαδή ο ήχος των λείων μυών που συστέλλονται και σπρώχνουν την τροφή μέσα στο λεπτό και το παχύ έντερο.

Υπάρχει και ένας ιατρικός όρος γι’ αυτούς τους ήχους: βορβορυγμός (borborygmus).

“Φανταστείτε το στομάχι σας σαν ένα πλυντήριο ρούχων. Τα τρόφιμα και τα υγρά αναμιγνύονται μαζί με τον αέρα που αναπνέουμε καθώς τρώμε. Τρόφιμα, υγρά και αέρας περνούν από την πεπτική οδό και το γουργουρητό είναι ένας συνδυασμός αυτών των παραγόντων”, λέει ο δρ. Levy.

Το άγχος μπορεί επίσης να κάνει το στομάχι σας να γουργουρίζει, είτε έχετε μόλις φάει είτε όχι.

Ο παράγοντας πείνα

Μπαίνεις στην κουζίνα, σου μυρίζει το φαγητό που ψήνεται και το στομάχι σου αρχίσει να γουργουρίζει. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος δίνει εντολή στο στομάχι να απελευθερώσει μια ορμόνη που διεγείρει την όρεξη (γκρελίνη) και η οποία κάνει τα έντερα και το στομάχι να συστέλλονται. Το γουργουρητό που ακούτε είναι η κίνηση αυτών των οργάνων.

Επίσης, ορισμένα τρόφιμα, όπως ο αρακάς, οι φακές, το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι δυσκολεύουν περισσότερο το πεπτικό σύστημα στο να τα διασπάσει. Μπορούν να κάνουν το στομάχι σας να γουργουρίζει, ακόμα και χωρίς να νιώθετε πείνα.

Τρόφιμα με τεχνητά γλυκαντικά, όπως τα αναψυκτικά και οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη, μπορούν επίσης να είναι δύσκολα στην πέψη.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων για μερικές εβδομάδες για να δείτε αν υπάρχει κάποιο μοτίβο.

“Το κύριο πράγμα που αναζητούμε είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η δυσανεξία στην λακτόζη είναι πολύ συχνή”, λέει ο δρ. Levy.

Γιατί το στομάχι γουργουρίζει πιο συχνά τη νύχτα

Μπορεί να πεινάτε, ειδικά αν το τελευταίο γεύμα της ημέρας δεν είχε αρκετή πρωτεΐνη για να σας κρατήσει χορτάτους περισσότερο. Το στομάχι σας μπορεί επίσης να κάνει θόρυβο εάν είχατε ένα μεγάλο γεύμα πριν τον ύπνο, ειδικά εάν ήταν πλούσιο σε λιπαρά ή περιλάμβανε πολύ αλκοόλ.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Οι θόρυβοι στο στομάχι είναι ένα φυσιολογικό μέρος της πείνας και της πέψης. Εάν το μόνο που συμβαίνει είναι κάποιοι ήχοι, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Καλέστε τον γιατρό σας εάν οι ήχοι συνοδεύονται από πόνο, φούσκωμα ή αλλαγές στις κενώσεις του εντέρου, όπως χαλαρά κόπρανα ή καθόλου κενώσεις για μέρες.

Τι γίνεται αν το γουργουρητό στο στομάχι είναι ιδιαίτερα δυνατό;

“Όταν το νερό περνά μέσα από σωλήνες, μπορείς να το ακούσεις στα υδραυλικά. Το ίδιο συμβαίνει και στο στομάχι μας. Είναι η ακουστική της κοιλιάς μας: οι περισσότεροι ήχοι του εντέρου είναι εντελώς ακίνδυνοι και οι γιατροί τους χρησιμοποιούν προς όφελός μας. Όταν βάζουν το στηθοσκόπιο στην κοιλιά μας, ακούν για φυσιολογικούς ήχους του εντέρου ή ήχους υψηλής έντασης που μπορεί να υποδηλώνουν απόφραξη”, λέει ο δρ. Levy.

Καλέστε τον γιατρό σας εάν έχετε δυνατούς ήχους του εντέρου μαζί με σχετικά συμπτώματα, όπως διάρροια, ναυτία, κοιλιακό άλγος ή αιμορραγία από το ορθό.

Πώς να σταματήσετε το γουργουρητό στο στομάχι

Περπατήστε λίγο μετά το γεύμα. Μην ασκείστε, απλά περπατήστε. Σκοπός είναι να βοηθήσετε την ακούσια κίνηση των εντερικών μυών όταν χωνεύετε το φαγητό. Και δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές:

  • Προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος σας: Αφιερώστε χρόνο για να χαλαρώσετε, δώστε προτεραιότητα και πείτε όχι όταν μπορείτε.
  • Φάτε ένα γεύμα ή ένα σνακ.
  • Πίνετε λίγο-λίγο νερό όλη την ημέρα.
  • Πιείτε μέσα από ένα καλαμάκι.
  • Αποφύγετε τροφές που δημιουργούν υπερβολικά αέρια, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών και των υποκατάστατων ζάχαρης.
  • Τρώτε με πιο αργό ρυθμό το γεύμα σας.
  • Κρατήστε το στόμα σας κλειστό όταν μασάτε.
  • Μην καπνίζετε.
  • Μην πίνετε πολύ νερό όταν ασκείστε.

Πηγή: webmd.com


Πηγή