Παρασκευή , 17 Μάιος 2024

Γιατί η περιεμμηνόπαυση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης

Οι γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση στοιχείων.

Ειδικότερα, οι γυναίκες που βρίσκονται στη μεταβατική περίοδο πριν από την εμμηνόπαυση, έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη από ό,τι οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία από επτά μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότερες από 9.100 γυναίκες ανά τον κόσμο.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι γυναίκες που οδεύουν προς την εμμηνόπαυση «έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν κατάθλιψη από ό,τι είτε πριν είτε μετά από αυτό το στάδιο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Roopal Desai, κλινική συνεργάτιδα ψυχολογίας στο University College του Λονδίνου.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της αναγνώρισης ότι οι γυναίκες σε αυτό το στάδιο της ζωής είναι πιο ευάλωτες στην κατάθλιψη. Υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη παροχής υποστήριξης και ελέγχου για τις γυναίκες, ώστε να βοηθήσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναγκών τους σε θέματα ψυχικής υγείας», πρόσθεσε η Desai.

Αυτή η μεταβατική περίοδος, που ονομάζεται περιεμμηνόπαυση, συνήθως λαμβάνει χώρα τρία έως πέντε χρόνια πριν από την έναρξη της εμμηνόπαυσης, ανέφεραν οι ερευνητές.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, οι ωοθήκες αρχίζουν να παράγουν λιγότερες γυναικείες ορμόνες και τα κυμαινόμενα επίπεδα ορμονών μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στη διάθεση, ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους και άλλα συμπτώματα, ανέφεραν οι ερευνητές.

Αυτό το στάδιο της εμμηνόπαυσης συνεχίζεται μέχρι ένα χρόνο μετά την τελευταία περίοδο της γυναίκας και συχνά μπορεί να διαρκέσει συνολικά από τέσσερα έως οκτώ χρόνια, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η ανάλυση περιελάμβανε μελέτες που αφορούσαν γυναίκες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, την Κίνα, την Ολλανδία και την Ελβετία, δήλωσαν οι ερευνητές. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αξιολογήθηκαν με τη χρήση τυποποιημένων ερωτηματολογίων.

Τα στοιχεία αυτά αντλήθηκαν από όλο τον κόσμο και δείχνουν ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση είναι καθολικές, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματα δεν μπορούν να αποδοθούν μόνο σε πολιτισμικούς παράγοντες ή σε αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς για να εξηγήσουν τα καταθλιπτικά συμπτώματα που βιώνουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Yasmeen Badawy, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο University College του Λονδίνου.

«Οι γυναίκες περνούν χρόνια από τη ζωή τους αντιμετωπίζοντας τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που μπορεί να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ευημερία και την ποιότητα ζωής τους», δήλωσε η ερευνήτρια Aimee Spector, καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας της γήρανσης στο University College του Λονδίνου.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν πόσο σοβαρά μπορεί να υποφέρει η ψυχική υγεία των γυναικών στην περιεμμηνόπαυση», σημείωσε η Spector. «Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και υποστήριξη για να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουν την κατάλληλη βοήθεια και φροντίδα τόσο ιατρικά, όσο και στον χώρο εργασίας και στο σπίτι».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Affective Disorders.


Πηγή