Τετάρτη , 15 Μάιος 2024

Γιατί η προληπτική μαστογραφία πρέπει να ξεκινά στα 40 και όχι στα 50

Όλες οι γυναίκες πρέπει να κάνουν μαστογραφία κάθε δύο χρόνια, αρχής γενομένης από την ηλικία των 40 ετών, ανακοίνωσε την Τρίτη η Ομάδα Εργασίας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ (USPSTF), η κορυφαία ομάδα εμπειρογνωμόνων προληπτικής υγείας της χώρας.

Η μετάθεση της ηλικίας έναρξης του τακτικού ελέγχου στα 40 αντί στα 50 που είναι σήμερα, μπορεί να σώσει 20% περισσότερες ζωές από τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.

Οι ειδικοί βασίζουν τις συστάσεις τους εν μέρει στα αυξανόμενα ποσοστά καρκίνου του μαστού σε νεότερες γυναίκες.

«Περισσότερες γυναίκες στα 40 εμφανίζουν καρκίνο του μαστού, με τα ποσοστά να αυξάνονται περίπου 2% κάθε χρόνο, οπότε αυτή η σύσταση θα κάνει μεγάλη διαφορά», δήλωσε η πρόεδρος της ομάδας εργασίας Δρ. Wanda Nicholson.

Μέχρι σήμερα οι ειδικοί συνιστούσαν στις γυναίκες να αποφασίζουν μόνες τους μεταξύ των ηλικιών 40 και 50 αν επιθυμούν να υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, με βάση τους ατομικούς παράγοντες κινδύνου και τις προτιμήσεις τους. Όλες οι γυναίκες ενθαρρύνονταν να ξεκινήσουν τις μαστογραφίες από την ηλικία των 50 ετών.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος και η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο για τις γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ειδικοί βασίζουν τις επικαιροποιημένες συστάσεις τους σε μοντελοποίηση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά για να εξετάσει τα οφέλη του προληπτικού ελέγχου για τις μαύρες γυναίκες, οι οποίες έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού σε σχέση με τις λευκές γυναίκες και προσβάλλονται συχνά από επιθετικούς καρκίνους σε νεαρή ηλικία.

«Αυτή η νέα προσέγγιση έχει ακόμη μεγαλύτερα οφέλη για τις μαύρες γυναίκες, οι οποίες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού», δήλωσε η Nicholson, καθηγήτρια πρόληψης και κοινοτικής υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Milken του Πανεπιστημίου George Washington στην Ουάσινγκτον.

Ο ετήσιος προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού που αρχίζει από την ηλικία των 40 ετών και συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 79 ετών έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη μείωση της θνησιμότητας.

Η σύσταση της Ομάδας Εργασίας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ το 2009 να γίνεται έλεγχος κάθε δύο χρόνια αρχής γενομένης από την ηλικία των 50 ετών, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί σε εθνικό επίπεδο η συμμετοχή στον έλεγχο. Στις νέες συστάσεις της το 2023 η Ομάδα Εργασίας προτείνει στις γυναίκες να συμμετέχουν σε διετή έλεγχο μεταξύ 40 και 74 ετών. Ωστόσο, το Αμερικανικό Κολέγιο Ακτινολογίας, η Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού και το Εθνικό Ολοκληρωμένο Δίκτυο Καρκίνου συνιστούν ετήσιο έλεγχο για γυναίκες μέσου κινδύνου για καρκίνο του μαστού ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών και συνεχίζοντας όσο η γυναίκα είναι καλά στην υγεία της.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA.


Πηγή