Τετάρτη , 7 Οκτώβριος 2026

Γιατί ο ΕΟΦ απαγορεύει την εξαγωγή 77 φαρμάκων

Αρκετά είναι τα φάρμακα που φαίνεται ότι λείπουν από την ελληνική αγορά, ανάμεσά τους σκευάσματα που προορίζονται για βασικές παθήσεις όπως η επιληψία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, το άσθμα, αντιθρομβωτικά φάρμακα και άλλα.

Η ένταση και η διάρκεια των ελλείψεων οδήγησαν τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) στην απόφαση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών αυτών των φαρμάκων σε μία προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΕΟΦ:

«Μετά από ενδελεχή αξιολόγηση των αναφορών για ελλείψεις, καθώς και των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του ο Οργανισμός για τη διακίνηση των φαρμάκων, αποφασίσθηκε η επέκταση της Απαγόρευσης των Παράλληλων Εξαγωγών και της Ενδοκοινοτικής Διακίνησης αριθμού φαρμακευτικών προϊόντων προκειμένου να διασφαλισθεί η επάρκειά τους για την ελληνική αγορά.

Το μέτρο αυτό κρίθηκε επιβεβλημένο για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας,  έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα αρθεί, ολικώς ή μερικώς, όταν κριθεί ότι έχει αποκατασταθεί η επάρκεια των προϊόντων στην αγορά.  Σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΦ θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της απόφασης απαγόρευσης η οποία είναι σημαντικό να τηρηθεί από όλη την αλυσίδα διακίνησης (εταιρείες – φαρμακαποθήκες – φαρμακεία).

Όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει,  οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων είναι ποικίλοι και δεν είναι πάντοτε εφικτό να προβλεφθούν. Η δημοσιοποίηση των προϊόντων σε έλλειψη στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και επαγρύπνηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Παρόλα αυτά διαπιστώνουμε ότι η ανταπόκριση δεν είναι πάντοτε η αναμενόμενη.  Για το λόγο αυτό επανερχόμαστε, υπενθυμίζοντας ότι η ευθύνη της κάλυψης των αναγκών των ασθενών βαρύνει όλους μας στο μέρος που αναλογεί».

Εδώ μπορείτε να δείτε τους πίνακες με τα 77 σκευάσματα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Ελέγξτε επίσης

Νευρολόγος: Η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να αρχίσει να εκδηλώνεται με μη κινητικά συμπτώματα, όπως η δυσκοιλιότητα ή η επιτακτική ανάγκη για ούρηση

Τα βασικά στοιχεία για την αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον μοιράζεται μία νευρολόγος, τονίζοντας πως …

Daily-News.GR