Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Γιατί πρέπει να τρώτε λιγότερες τροφές με άμυλο

Η κατανάλωση λιγότερων αμυλούχων τροφών μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, μειώνοντας παράλληλα δραστικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η τακτική αυτή θα σας βοηθήσει επίσης να ρίξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οι αμυλούχοι υδατάνθρακες τείνουν να έχουν πολλές θερμίδες, γι’ αυτό οι διατροφολόγοι συνιστούν να τους αποφεύγετε.

Η καθηγήτρια Joan Taylor, από το βρετανικό Πανεπιστήμιο De Montfort, τονίζει: «Εάν μπορείτε να τους μειώσετε στο 10% -σύμφωνα με τις συστάσεις του NHS πρέπει να καταλαμβάνουν περίπου το 35% της καθημερινής διατροφής-, όχι μόνο θα χάσετε βάρος, κάτι που θα συμβάλλει στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου και του διαβήτη τύπου 2, αλλά θα ρίξει και τη γλυκόζη του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα».

Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή εάν η ινσουλίνη που παράγει δεν χρησιμοποιείται αποτελεσματικά, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τα ανεξέλεγκτα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να οδηγήσει σε οφθαλμολογικά προβλήματα, ακόμη και τύφλωση, ακρωτηριασμό των άκρων και κώμα.

Η πάθηση επηρεάζει περίπου 4,5 εκατομμύρια Βρετανούς και περισσότερους από 30 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Υπάρχουν φόβοι ωστόσο ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν με την πάθηση χωρίς να το γνωρίζουν.

Σε αντίθεση με τον διαβήτη τύπου 1, ο οποίος εμφανίζεται συνήθως σε νεαρή ηλικία (γνωστός και ως ινσουλινοεξαρτώμενος ή νεανικός διαβήτης), ο διαβήτης τύπου 2 οφείλεται κυρίως στην παχυσαρκία. Μπορεί όμως να αναστραφεί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Η καθηγήτρια Taylor αναφέρει: «Αν μιλήσετε με διαβητολόγους, θα σας πουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι από τα 30 και μετά αρχίζουν να παίρνουν βάρος που αυξάνει τις πιθανότητες μεταβολικού συνδρόμου, ανοίγοντας το δρόμο στο διαβήτη. Οι περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν. Μόνο οι λεπτοί, αθλητικοί τύποι, που έχουν το ίδιο βάρος στα 30 και στα 40 δεν κινδυνεύουν».

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ο ιατρικός όρος για τον συνδυασμό διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση) και παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με την οργάνωση Diabetes UK, ένας στους τρεις ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει προδιαβήτη, που σημαίνει ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους είναι πάνω από το φυσιολογικό όριο αλλά κάτω από το όριο για διάγνωση διαβήτη.

Περίπου το 90% των πασχόντων από διαβήτη, έχουν διαβήτη τύπου 2, το 8% διαβήτη τύπου 1, ενώ το υπόλοιπο 2% έχουν σπανιότερους τύπους διαβήτη.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και η σταθερή απώλεια βάρους, μπορούν να είναι αποτελεσματικές στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 κατά 50%.

Πηγή: Mail Online


Πηγή