Δευτέρα , 12 Μάιος 2025

Γιατί τα μαλλιά σας γκριζάρουν νωρίτερα -Τι λέει γιατρός και πώς να το καθυστερήσετε με απλά βήματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τα γκρίζα μαλλιά με τη γήρανση και σωστά. Πρόκειται για μια φυσιολογική βιολογική διαδικασία που συμβαίνει όσο μεγαλώνουμε.

Συνήθως, ξεκινά γύρω από τους κροτάφους και σταδιακά εξαπλώνεται στο τριχωτό της κεφαλής, φτάνοντας τελευταίο στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Τα τριχώματα του προσώπου και του σώματος ακολουθούν αργότερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, στην κοινωνία τα γκρίζα μαλλιά εξακολουθούν να περιβάλλονται από στίγμα, λόγω των μη ρεαλιστικών προτύπων ομορφιάς που επιβάλλονται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Στην πραγματικότητα, πολλοί βρίσκουν ενδυνάμωση στο να «αγκαλιάζουν» τα γκρίζα τους μαλλιά. Μάλιστα, αρκετοί διάσημοι έχουν δείξει τις γκρίζες ρίζες τους ή έχουν εμφανιστεί με ολόλευκα ή γκρίζα μαλλιά – μεταξύ αυτών η Έμα Τόμσον, η Τζένιφερ Άνιστον και η Τζέιν Φόντα.

Η βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας έχει κάνει εντυπωσιακές δημόσιες εμφανίσεις με λευκές τρίχες να αναμειγνύονται ανάμεσα στα μακριά καστανά της μαλλιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρόλο που η γήρανση των μαλλιών είναι κυρίως ζήτημα γονιδίων, υπάρχουν κάποιες καθημερινές συνήθειες που μπορεί να επιταχύνουν την εμφάνιση των πρώτων γκρίζων τριχών χωρίς να το γνωρίζουμε.

Η λαμπερή Τζέιν Φόντα με γκρίζα μαλλιά
Η λαμπερή Τζέιν Φόντα / Φωτογραφία: Evan Agostini/Invision/AP

Τι κάνει τα μαλλιά να γκριζάρουν πιο γρήγορα

Μιλώντας στο FEMAIL, η γιατρός του NHS και ειδικός στην υγεία των γυναικών, Δρ Ντιπάλι Μίσρα-Σαρπ, εξήγησε τι μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία.

«Το κάπνισμα είναι ένα από αυτά,» είπε η Δρ Σαρπ. «Ορισμένες διατροφικές ελλείψεις, όπως η χαμηλή βιταμίνη B12 ή ο σίδηρος, καθώς και προβλήματα θυρεοειδούς ή αυτοάνοσα νοσήματα, μπορούν επίσης να επηρεάσουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν το γκριζάρισμα συμβεί ξαφνικά ή πολύ νωρίς, αξίζει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Αλλά για τους περισσότερους, είναι απλώς μέρος του φυσικού ρυθμού της γήρανσης».

Δεν υπάρχει ένας μοναδικός λόγος που προκαλεί τα γκρίζα μαλλιά – συνήθως είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, μερικούς από τους οποίους μπορούμε να επηρεάσουμε, άλλους όχι.

 Η βασίλισσα Λετίθια άφησε να φανούν οι γκρίζες τούφες της
Η βασίλισσα Λετίθια άφησε να φανούν οι γκρίζες τούφες της / Φωτογραφία: Carlos Alvarez/Getty Images

Εκτός από το οικογενειακό ιστορικό και τη φυσιολογική γήρανση, άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν τα επίπεδα άγχους, το κάπνισμα, την έλλειψη βιταμινών και διάφορες παθολογικές καταστάσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γιατρός συνέστησε επίσης να αποφεύγονται συνήθειες όπως η συχνή χρήση θερμότητας και το συνεχές βάψιμο των μαλλιών, εάν κάποιος ανησυχεί για την εμφάνιση γκρίζων τριχών.

Σύμφωνα με τη Δρ Σαρπ, δεν υπάρχει επιστημονικά αποδεδειγμένος τρόπος να επανέλθει το φυσικό χρώμα αφού μια τρίχα γκριζάρει.

Ωστόσο, μπορείτε να κάνετε ενέργειες για να διατηρήσετε τα μαλλιά σας δυνατά, υγιή και ίσως να επιβραδύνετε τη συνολική διαδικασία.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ψευδάργυρο και πρωτεΐνες
  • Διακοπή του καπνίσματος για μείωση του οξειδωτικού στρες
  • Διαχείριση του άγχους
  • Απαλή φροντίδα μαλλιών (χωρίς βαφές και θερμότητα)
  • Λήψη συμπληρωμάτων (μόνο κατόπιν ιατρικής συμβουλής)

Ο ρόλος της καταγωγής και των γονιδίων

«Η ηλικία που ξεκινά εξαρτάται από την καταγωγή και τα γονίδια,» σημειώνει η Δρ Σαρπ.

«Για παράδειγμα, τα άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής βλέπουν τα πρώτα γκρίζα τους στα μέσα της δεκαετίας των 30, τα άτομα ασιατικής καταγωγής στα τέλη των 30, ενώ τα άτομα αφρικανικής καταγωγής στα μέσα των 40. Αν η διαδικασία ξεκινήσει νωρίτερα – π.χ. πριν τα 20 για Καυκάσιους, πριν τα 25 για Ασιάτες ή πριν τα 30 για Αφρικανούς – θεωρείται πρόωρη γήρανση.
Επίσης, υπάρχει ένας γενικός κανόνας: μέχρι την ηλικία των 50, περίπου το 50% των μαλλιών θα έχει γκριζάρει».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απόχρωση των φυσικών μαλλιών, καθώς επηρεάζει το πόσο γρήγορα παρατηρείται η αλλαγή.

«Οι γκρίζες τρίχες φαίνονται πιο έντονα σε σκούρα μαλλιά, οπότε ξεχωρίζουν πιο νωρίς. Σε πιο ανοιχτόχρωμα μαλλιά, όπως τα ξανθά, μπορεί να αργήσουν να φανούν, ακόμα κι αν συμβαίνει η ίδια απώλεια χρωστικής».


Πηγή

Ελέγξτε επίσης

Εχθροί του ήπατος: Ποιες τροφές να αποφεύγετε σαν την… πανούκλα

Το συκώτι (ήπαρ) παίζει ζωτικό ρόλο στην αποτοξίνωση του σώματος, στην επεξεργασία των θρεπτικών συστατικών …

Daily-News.GR