Δευτέρα , 17 Ιούνιος 2024

Γιατί το ρόδι επιβραδύνει το Αλτσχάιμερ

Μια ουσία που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα ρόδια, οι φράουλες και τα καρύδια αποκατέστησε την ικανότητα ανίχνευσης και αφαίρεσης κατεστραμμένων -λόγω Αλτσχάιμερ- εγκεφαλικών κυττάρων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε ανακαλύψει παλιότερα μια μορφή βιταμίνης Β3, που ονομάζεται ριβοσίδη νικοτιναμιδίου (NR), η οποία βοηθά στην απομάκρυνση των κατεστραμμένων μιτοχονδρίων από τον εγκέφαλο.

Όταν αυτά τα νευρολογικά συστήματα “καθαρισμού” διακόπτονται, τότε σκουπίδια αρχίζουν να συσσωρεύονται στον εγκέφαλο, θέτοντας τις βάσεις για νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

“Πολλοί ασθενείς με νευροεκφυλιστικές ασθένειες εμφανίζουν μιτοχονδριακή δυσλειτουργία, γνωστή και ως μιτοφαγία. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να απομακρύνει τα κατεστραμμένα μιτοχόνδρια, τα οποία συσσωρεύονται και επηρεάζουν την λειτουργία του. Εάν είστε σε θέση να διεγείρετε τη διαδικασία της μιτοφαγίας, αφαιρώντας τα αδύναμα μιτοχόνδρια, θα δείτε μερικά πολύ θετικά αποτελέσματα”, είπε ο Vilhelm Bohr, βιοχημικός στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Η επαναλειτουργία αυτών των εγκεφαλικών “καθαριστών” σημαίνει ότι ορισμένα από αυτά τα σκουπίδια του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ (τα οποία εν τέλει συμβάλλουν στις πλάκες αμυλοειδούς και τα νευροϊνιδιακά νήματα που χαρακτηρίζουν τη νόσο) μπορούν να καθαριστούν, ώστε ολόκληρο το σύστημα να λειτουργεί λίγο πιο ομαλά για λίγο περισσότερο.

Αλτσχάιμερ: Τι κάνει η ουρολιθίνη Α στα ρόδια

Στην προηγούμενη μελέτη τους, ποντίκια με Αλτσχάιμερ έλαβαν την ένωση NR ως συμπλήρωμα διατροφής. Αυτό μείωσε τις μπερδεμένες πρωτεΐνες και τη βλάβη του DNA στον εγκέφαλό τους, ενισχύοντας την παραγωγή ενός σημαντικού μεταβολικού συνενζύμου, που ονομάζεται δινουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης αδενίνης (NAD).

Τώρα, ο Bohr και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι η ουρολιθίνη Α, μια ουσία που βρίσκεται στα ρόδια, προσφέρει παρόμοια ώθηση στον εγκέφαλο ενάντια στο Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια με Αλτσχάιμερ, στα οποία χορηγήθηκε μακροχρόνια θεραπεία με ουρολιθίνη Α, είχαν βελτιωμένες ικανότητες στην μάθηση, την μνήμη και την αίσθηση της όσφρησης.

Η ουσία αυτή επηρέασε μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται καθεψίνη Z, η οποία φαίνεται να είναι υπερδραστήρια στους εγκεφάλους με Αλτσχάιμερ και παίζει ρόλο στη φλεγμονή. Η θεραπεία με ουρολιθίνη Α περιόρισε την παραγωγή αυτής της πρωτεΐνης, σε επίπεδο ίδιο με εγκεφάλους χωρίς Αλτσχάιμερ. Έτσι, αποκαταστάθηκαν ορισμένες κυτταρικές διεργασίες, που βοηθούν στη διάσπαση των βιολογικών αποβλήτων.

Η θεραπεία με ουρολιθίνη Α βρέθηκε επίσης ότι ρυθμίζει τις ανοσολογικές αποκρίσεις και άλλες φυσιολογικές οδούς που εμφανίζονται ειδικά στο Αλτσχάιμερ.

Συμπληρώματα όπως αυτό δεν θα προλάβουν, ούτε θα θεραπεύσουν απαραίτητα ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ. Αλλά έρευνες όπως αυτή υποδηλώνουν ότι μπορεί να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να συνεχίσει να αυτο-καθαρίζεται, επιβραδύνοντας ενδεχομένως την εξέλιξη της νόσου.

Τι είπαν οι ερευνητές

“Το πλεονέκτημα της εργασίας με μια φυσική ουσία, όπως η ουρολιθίνη από τα ρόδια, είναι ο μειωμένος κίνδυνος παρενεργειών. Πολλές μελέτες μέχρι στιγμής δείχνουν ότι δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες του συμπληρώματος NAD. Οι γνώσεις μας για την ουρολιθίνη Α είναι πιο περιορισμένες, αλλά οι κλινικές δοκιμές με την ουρολιθίνη Α ήταν αποτελεσματικές στην μυϊκή νόσο και τώρα πρέπει να την εξετάσουμε και για το Αλτσχάϊμερ”, είπε ο Bohr.

Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα βασίζονται σε ποντίκια, δεν είναι σίγουρο ότι η ουρολιθίνη Α θα έχει τα ίδια αποτελέσματα στον ανθρώπινο εγκέφαλο, τουλάχιστον μέχρι να προχωρήσουν οι σχετικές κλινικές μελέτες. Ούτε μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι το να τρώτε περισσότερο/συχνότερα ρόδι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη γνωστική σας υγεία. Αλλά οι ερευνητές αισθάνονται αρκετά σίγουροι για τις θετικές επιπτώσεις του ροδιού στον εγκέφαλο, ώστε να συνεχίσουν να διερευνούν το θέμα.

“Αν και η μελέτη διεξήχθη σε μοντέλα ποντικιών, οι προοπτικές είναι θετικές. Δεν μπορούμε ακόμα να πούμε τίποτα οριστικό για τη δοσολογία. Αλλά φαντάζομαι ότι θα είναι περισσότερο από… ένα ρόδι την ημέρα. Ωστόσο, η ουρολιθίνη Α είναι ήδη διαθέσιμη σε μορφή χαπιού και αυτήν τη στιγμή προσπαθούμε να βρούμε τη σωστή δόση, κατέληξε ο Bohr.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Alzheimer’s & Dementia.

Πηγές: ku.dk, sciencealert.com


Πηγή