Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Γονιμότητα: Απαντήσεις σε 5 απορίες που έχουν οι περισσότερες γυναίκες

Η γονιμότητα είναι κάτι που οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν δεδομένο, μέχρι τη στιγμή που αποφασίζουν κάνουν παιδιά.

Συνήθως τότε συνειδητοποιούν ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή αγνοούσαν πολλά πράγματα για τη λειτουργία του αναπαραγωγικού τους συστήματος.

Φυσικά, η γονιμότητα είναι πολλά περισσότερα πράγματα από την παραγωγή ωαρίων που θα γονιμοποιηθούν από τα σπερματοζωάρια του συντρόφου σας.

Οι ενέργειες που κάνετε τώρα, μπορεί να έχουν αντίκτυπο μελλοντικά στην ικανότητά σας να κάνετε παιδιά, συνεπώς είναι λογικό να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να είστε σίγουρες ότι τα ωάριά σας είναι υγιή και έτοιμα για γονιμοποίηση την κατάλληλη στιγμή.

Ακόμη και αν δεν σκοπεύετε να αποκτήσετε άμεσα παιδιά, είναι αναμενόμενο να έχετε απορίες γύρω από τη γονιμότητα ή να διστάζετε να ρωτήσετε.

Δείτε τι απαντά η Suzanne Fenske, επίκουρη καθηγήτρια μαιευτικής, γυναικολογίας και αναπαραγωγικής επιστήμης στη Σχολή Ιατρικής του Icahn του Νοσοκομείου του Όρους Σινά, σε κοινές απορίες για τη γυναικεία γονιμότητα:

Μπορώ να κάνω κάτι για να έχω περισσότερα ωάρια;

Όχι! Γεννηθήκατε με όλα τα ωάριά σας. Οι γυναίκες γεννιούνται με περίπου δύο εκατομμύρια ωάρια τα οποία χάνουν σταδιακά στη διάρκεια της ζωής τους και με την εμμηνορρυσία. Τα ωάρια δεν πολλαπλασιάζονται ούτε αναπτύσσονται περισσότερο με την πάροδο του χρόνου.

Πώς επηρεάζεται η γονιμότητα από την αντισύλληψη;

Οι μέθοδοι αντισύλληψης δεν πρέπει να επηρεάζουν καθόλου τη γονιμότητά σας. Μπορεί να μην έχετε ωορρηξία όταν παίρνετε αντισυλληπτικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σκοτώνετε επιπλέον ωάρια, απλώς δεν τα χρησιμοποιείτε. Ούτε σημαίνει βέβαια ότι αποθηκεύονται για μελλοντική χρήση. Η ποιότητα των ωαρίων υποβαθμίζεται σταδιακά και τελικά πεθαίνουν με την πάροδο των ετών, ακόμα κι αν δεν έχετε ωορρηξία. Εάν πάσχετε από ενδομητρίωση, τα αντισυλληπτικά μπορούν να βοηθήσουν τη γονιμότητα, ενώ παράλληλα μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών.

Μπορεί το σπιράλ αντισύλληψης να επηρεάσει τη γονιμότητα;

Όχι, το σπιράλ δεν επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητά σας με κανένα τρόπο. Εξακολουθείτε να έχετε ωορρηξία, απλώς η μικρή αυτή συσκευή καθιστά τη μήτρα σας αφιλόξενη για το γονιμοποιημένο ωάριο. Όταν αφαιρέσετε το σπιράλ, η μήτρα επιστρέφει σε φυσιολογική λειτουργία.

Μπορώ να μείνω έγκυος ακόμη και αν δεν έχω οργασμό;

Όσο συναρπαστικός και αν είναι ένας οργασμός, η απουσία του δεν μειώνει τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος.

Παίζει ρόλο η διατροφή;

Κυκλοφορούν δεκάδες μύθοι για το πώς οι πικάντικες τροφές, ο ανανάς, το σκόρδο και πολλά ακόμη τρόφιμα, μπορούν να ενισχύσουν τη γονιμότητα. Δυστυχώς, οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ψευδείς, καθώς για καμία από αυτές τις τροφές δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι αυξάνουν τη γονιμότητα.

Πηγή: womenshealthmag.com

Διαβάστε επίσης:

Βιταμίνη D και γονιμότητα: Πόσο αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης

Υδατάνθρακες: Οι επιπτώσεις τους στη γονιμότητα


Πηγή