Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Γυναικεία τριχόπτωση: Το ταμπού της σύγχρονης γυναίκας και πώς αντιμετωπίζεται

Ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού για τη σύγχρονη γυναίκα είναι η τριχόπτωση.

Παρόλο που δεν είναι ευρέως γνωστό, στατιστικά στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο καταδεικνύουν ότι η γυναικεία τριχόπτωση είναι ένα πρόβλημα που συναντά κάποια στιγμή στη ζωή της μία στις τέσσερις σύγχρονες γυναίκες. Φυσικά, το να χάνει μια γυναίκα τα μαλλιά της είναι ένα θέμα με πολλές επιπτώσεις, ειδικά στον ψυχολογικό τομέα και αντιμετωπίζεται ως ταμπού όμως είναι καλό να έχουμε υπόψη μας ότι το πρόβλημα αυτό έχει τρόπους αντιμετώπισης. Το πρώτο βήμα είναι να αντιληφθούμε ότι υπάρχει ζήτημα με τα μαλλιά μας και ακολούθως πρέπει να αναγνωρίσουμε την αιτία του, ώστε να αναζητήσουμε και την κατάλληλη θεραπεία.

Οι αιτίες της γυναικείας τριχόπτωσης

Μια γυναίκα παρατηρεί καθημερινά κατά το χτένισμα και το λούσιμο ότι χάνει τρίχες. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, στο πλαίσιο της ανάπτυξης του κύκλου της τρίχας και για αυτό δεν παίρνουμε κανένα απολύτως μέτρο. Αντίθετα, η κατάσταση διαφοροποιείται όταν παρατηρήσουμε ότι κατά το χτένισμα και το λούσιμο χάνουμε πολύ περισσότερες τρίχες από ότι συνήθως. Οι αιτίες που συμβαίνει αυτό είναι πολλές: Μια στρεσογόνα κατάσταση που διανύουμε, μια «ξαφνική» δίαιτα ή άλλου τύπου ζητήματα με τη διατροφή μας, ακόμα και κάποιο δερματολογικό πρόβλημα που παρουσιάσαμε, μπορεί να είναι αιτίες τριχόπτωσης. Η πιο συνηθισμένη όμως μορφή γυναικείας τριχόπτωσης είναι η τριχόπτωση ανδρογενετικού τύπου, που είναι κληρονομική.

Πώς αναγνωρίζουμε το πρόβλημα

Για να αναγνωρίσουμε ότι πράγματι πάσχουμε από τριχόπτωση ανδρογενετικού τύπου, πρέπει να εξετάσουμε το μοτίβο τριχόπτωσης στην οικογένεια και το οικογενειακό ιστορικό μας. Εφόσον κάποια συγγενικά μας πρόσωπα εμφανίζουν αραίωση των μαλλιών στην κορυφή και το επάνω μέρος της κεφαλής τους, είναι πολύ πιο πιθανό να βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση. Κατά τη γυναικεία τριχόπτωση ανδρογενετικού τύπου, ουσιαστικά διακόπτεται ο κύκλος ανάπτυξης των τριχών μας, καθώς οι θύλακες μικραίνουν και γίνονται πιο αδύναμοι. Έτσι, σε κάθε νέο κύκλο ανάπτυξης εκφύονται όλο και μικρότερες σε διάμετρο και μήκος τρίχες, έως ότου σταματήσει οριστικά η τριχοφυΐα. Ένα από τα πρώτα σημεία της κεφαλής που εντοπίζεται το σύμπτωμα είναι για τις γυναίκες η χωρίστρα των μαλλιών τους. Παρατηρείται δηλαδή μια «ανεξήγητη» μεγέθυνσή της, που δεν μπορεί να καλυφθεί – κι αυτό θεωρείται πρώιμο στάδιο τριχόπτωσης.

Μινοξιδίλη: Η λύση για την αντιμετώπιση της κληρονομικής τριχόπτωσης

Η ουσία του ζητήματος είναι πως κατά τη γυναικείου τύπου κληρονομική τριχόπτωση προσβάλλεται η λειτουργία των θυλάκων της τρίχας, οι οποίοι επηρεασμένοι από τα γονίδια, τις ορμόνες και συνήθως την ηλικία, συρρικνώνονται. Το αποτέλεσμα είναι ότι δημιουργούν όλο και πιο αδύναμες τρίχες, οι οποίες με τη σειρά τους πέφτουν πολύ πιο εύκολα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να αντιστρέψουμε την κατάσταση, είναι να βρούμε τον τρόπο να ενδυναμώσουμε και πάλι τους θύλακες, να τους «ζωντανέψουμε», ώστε και πάλι να παράγουν τρίχες υγιείς και δυνατές. Έχει διαπιστωθεί ότι η δραστική ουσία μινοξιδίλη, μπορεί να κάνει αυτό ακριβώς και για αυτό αποτελεί «επανάσταση» στη θεραπεία ανάπτυξης νέας τριχοφυΐας για γυναίκες. Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η μινοξιδίλη αναστέλλει την τριχόπτωση και αναπτύσσει νέα μαλλιά, καθώς διεγείρει τους ανενεργούς θύλακες από το εσωτερικό τους. Αυξάνει τη ροή του αίματος στο σημείο και αναζωογονεί τους θύλακες της τρίχας δρώντας βαθιά στη ρίζα τους.

Αυτό που μπορούμε εμείς να κάνουμε, είναι να εντοπίσουμε το κατάλληλο προϊόν, αυτό που αξιοποιεί τις ιδιότητες της μινοξιδίλης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η λύση είναι ένας εξειδικευμένος αφρός με 5% μινοξιδίλη, που εφαρμόζεται στα σημεία που πρέπει καθημερινά, εύκολα και γρήγορα, χωρίς να λαδώνει τα μαλλιά, μπορεί να φέρει ορατά αποτελέσματα μέσα σε 12 εβδομάδες χρήσης. Είναι κατάλληλος και για βαμμένα μαλλιά ενώ μπορεί να συνδυαστεί χωρίς πρόβλημα με προϊόντα styling. Η επιμέλεια και η συνέπεια στη θεραπεία μας χαρίζουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μετά από 12 μήνες όπου το πρόβλημα της τριχόπτωσης θα ανήκει πια στο παρελθόν!


Πηγή