Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Δείτε από το ύψος σας αν κινδυνεύει η καρδιά σας!

Το ύψος έχει συσχετιστεί κατά καιρούς με διάφορες εκβάσεις για την υγεία, όπως ο εκτιμώμενος κίνδυνος καρκίνου και οι πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας.

Φαίνεται όμως ότι είναι ενδεικτικό και για την υγεία της καρδιάς, όπως δείχνει επιστημονική μελέτη στην επιθεώρηση The Lancet: Diabetes & Endocrinology

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, για κάθε 7 επιπλέον πόντους ύψους, ο κίνδυνος θανάτου από καρδιοπάθεια μειώνεται κατά 6%, τουλάχιστον μεταξύ των αντρών. Πρακτικά, ένας άντρας με ύψος 1,77 έχει 6% λιγότερες πιθανότητες να χάσει τη ζωή του από καρδιά σε σύγκριση με έναν άντρα με ύψος 1,70.

Πού οφείλεται όμως αυτή η διαφορά;

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι ψηλοί άνθρωποι έχουν από τη φύση τους πιο δυνατούς πνεύμονες και μεγαλύτερου πλάτους αιμοφόρα αγγεία κι έτσι δεν συσσωρεύεται στο αγγειακό τους σύστημα σημαντική ποσότητα πλάκας, η οποία ευθύνεται για την εκδήλωση της καρδιοπάθειας και το έμφραγμα. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Μια άλλη θεωρία που εξηγεί τα ευρήματα είναι ότι η επαρκής θρέψη κατά την εγκυμοσύνη και τα πρώτα στάδια της ζωής του παιδιού εξασφαλίζει καλύτερη και ταχύτερη ανάπτυξη. Αυτό με τη σειρά του καθορίζει ορμονικές παραμέτρους και συγκεκριμένα τα επίπεδα μιας σύνθετης ουσίας που ονομάζεται ινσουλινοειδής αυξητικός παράγοντας 1 (IGF1). Τα υψηλά επίπεδα IGF1 εξασφαλίζουν ότι ο οργανισμός αξιοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη ώστε να ελέγξει τα σάκχαρα του αίματος. Σε βάθος χρόνου, η διεργασία αυτή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη, υψηλής χοληστερόλης και καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Δείτε κι αυτό:

Επτά τροφές που προστατεύουν την καρδιά σας

Σας παίρνει ο ύπνος μπροστά στην τηλεόραση; Η καρδιά σας κινδυνεύει!

Πέντε αναπάντεχα σημάδια που δείχνουν πρόβλημα στην καρδιά


Πηγή