Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Δείτε ποια οφέλη έχει το «σκωτσέζικο ντους» για την υγεία!

Κατά τη βικτωριανή εποχή το μπάνιο σε κρύο νερό ήταν η απόλυτη… τάση, αφού οι άνθρωποι τότε πίστευαν ότι μπορεί να θεραπεύσει τα πάντα, από τις μελανιές μέχρι την υστερία.

Στις μέρες μας δεν υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε ένα τέτοιο μαρτύριο, αλλά επιλέγουμε το ζεστό μπάνιο για να χαλαρώσουμε και να αναζωογονηθούμε, ιδιαίτερα τους κρύους μήνες του χειμώνα.

Βέβαια, οι παλιοί φαίνεται πως κάτι ήξεραν, αφού πράγματι το κρύο νερό έχει οφέλη για την υγεία μας. Είναι αρκετές οι επιστημονικές μελέτες που υποδεικνύουν τις ευεργετικές επιδράσεις της έκθεσης στη χαμηλή θερμοκρασία, είτε του νερού είτε του περιβάλλοντος γενικότερα, όπως η τόνωση του ανοσοποιητικού και (παραδόξως) η βελτίωση της ψυχικής διάθεσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, τα μεγαλύτερα οφέλη προκύπτουν από την εναλλαγή κρύου και ζεστού νερού.

Η τεχνική αυτή ονομάζεται θεραπεία εναλλαγής κρύου/ζεστού (contrast water therapy), ευρύτερα γνωστή ως «σκωτσέζικο ντους», και περιλαμβάνει το μπάνιο ή ντους για 20 λεπτά συνολικά. Αρχικά, το σώμα πρέπει να εκτεθεί σε ζεστό νερό για 3-4 λεπτά και αμέσως μετά σε κρύο νερό για 1 λεπτό. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται εναλλάξ για 4-5 φορές.

Από τη μία, το ζεστό νερό βοηθά να διασταλούν τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα και στους μυς ώστε να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος. Η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας του νερού προς το κρύο έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή τα αγγεία συστέλλονται. Η εναλλαγή της θερμοκρασίας για διάστημα 20 λεπτών δημιουργεί έναν μηχανισμό σαν αντλία.

Ενδεικτικά, ένα από τα οφέλη που προκύπτουν είναι η μείωση του μυϊκού πόνου μετά τη γυμναστική. Επίσης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS ONE, η θεραπεία εναλλαγής κρύου/ζεστού τονώνει το ανοσοποιητικό, καθώς προωθεί την απελευθέρωση λευκών αιμοσφαιρίων που εξουδετερώνουν παθογόνους μικροοργανισμούς. Τέλος, οι εναλλαγές στη θερμοκρασία του νερού είναι δυνατό να τονώσουν τη ροή αίματος προς την επιδερμίδα, διατηρώντας την ελαστική και σφριγηλή.

Αν δεν έχετε πειστεί ακόμη να δοκιμάσετε το κρύο μπάνιο, θα χαρείτε να μάθετε ότι και το ζεστό μπάνιο έχει τα καλά του, αφού βοηθά να κάψουμε χωρίς κόπο μερικές έξτρα θερμίδες!

Πηγή: Mail Online

Δείτε κι αυτό:

Αυτά είναι τα πιο συχνά λάθη κάθε φορά που κάνετε ντους

Ποια ώρα της ημέρας να κάνετε ντους για να απολαμβάνετε καλύτερο ύπνο


Πηγή