Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
«Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς τη γρίπη από τον κορονοϊό» - Ποιοι οι φόβοι του φετινού χειμώνα 

«Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς τη γρίπη από τον κορονοϊό» – Ποιοι οι φόβοι του φετινού χειμώνα 

Έναν δύσκολο χειμώνα αναμένεται να ζήσουμε φέτος καθώς γρίπη και Covid- 19 θα συνυπάρχουν. Όπως είναι απολύτως λογικό με τα πρώτα δέκατα θα απορούμε για το τι συμβαίνει και εάν βήχουμε θα σκεπτόμαστε εάν έχουμε κρυώσει ή εάν έχουμε κολλήσει κορονοϊό.

Σημειώνεται πως στην Ελλάδα κάθε χρόνο περίπου 150 ασθενείς καταλήγουν και πολλαπλάσιοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και σε ΜΕΘ για επιπλοκές της γρίπης.

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

Μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα; Είναι εφικτό να καταλάβουμε εάν ανήκουμε στα κρούσματα της πανδημίας ή εάν έχουμε γρίπη; Τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε;

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα που απασχολούν τον καθέναν μας δίνει μιλώντας στο newsbeast.gr η Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και υπεύθυνη της μονάδας Covid του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, Καρολίνα Ακινόσογλου.

«Δεν είναι καθόλου εύκολο να διαχωρίσει κανείς τη γρίπη από τον κορονοϊό. Είναι και οι δύο ιογενείς λοιμώξεις, εμπύρετες με σχεδόν δηλαδή τα ίδια συμπτώματα» εξηγεί και προσθέτει πως τους επόμενους μήνες οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούμε όλους τους κανόνες υγιεινής.
«Οφείλουμε να φοράμε μάσκα, να κρατάμε αποστάσεις και φυσικά να πλένουμε συνεχώς τα χέρια μας με στόχο να μειώσουμε τις πιθανότητες να νοσήσουμε».

Πώς θα μειώσουμε τις πιθανότητες να νοσήσουμε από γρίπη ή από κορονοϊό

Το κλειδί και για τις δύο περιπτώσεις είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής, σύμφωνα με την υπεύθυνη της μονάδας Covid του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου καθώς όπως σημειώνει «κρατάμε τα μικρόβια μακριά και μειώνουμε τις πιθανότητες να νοσήσουμε».
«Λόγω των μέτρων που λήφθηκαν εξ αιτίας του κορονοϊού είδαμε πως τους τελευταίους μήνες μειώθηκαν οι ιογενείς λοιμώξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε πως η ορθή τήρηση των μέτρων μπορεί να μειώσει και τα ποσοστά όσων θα νοσήσουν από γρίπη τον φετινό χειμώνα» αναφέρει η Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Καρολίνα Ακινόσογλου.

Γιατί είναι απαραίτητο να εμβολιστεί για τη γρίπη το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού

«Ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά θα πρέπει να πετύχουμε όσο μεγαλύτερο ποσοστό μπορούμε εμβολιασμού για τη γρίπη. Η ανάγκη είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές» σύμφωνα με την Καρολίνα Ακινόσογλου που εξηγεί:
«Ο εμβολισμός δεν θα βοηθήσει στο να μην κολλήσουμε κορονοϊό. Θα μπλοκάρει όμως το 50% των σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων και παράλληλα θα είναι σε καλύτερη θέση το σύστημα υγείας να λειτουργήσει και να ανταποκριθεί στα περιστατικά με κορονοϊό».

Πηγή