Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Δερμιτζάκης: Η αύξηση των κρουσμάτων δεν είναι λόγος να ανησυχούμε

Για την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα και τις προβλέψεις για την εικόνα της χώρας το φθινόπωρο από άποψη κρουσμάτων μίλησε στο Mega ο καθηγητής γενετικής ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

«H αύξηση των κρουσμάτων είναι ένδειξη της καλής ιχνηλάτησης και όχι λόγος να ανησυχούμε» είπε καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εντοπίστηκαν σε ελεγχόμενες περιοχές και η διασπορά του ιού φαίνεται να είναι μικρή.

Όσον αφορά την τουριστική περίοδο στην Ελλάδα, ο καθηγητής υποστήριξε πως υπάρχει μεν σχετικό ρίσκο με το άνοιγμα του τουρισμού, ωστόσο το σημαντικό είναι να διατηρήσουμε την έως τώρα συμπεριφορά των πολιτών και να την επιβάλλουμε και στους τουρίστες που θα επισκεφθούν την Ελλάδα.

Για την πορεία των ερευνών σχετικά με την εύρεση φαρμάκων ή/και εμβολίου εξέφρασε την αισιοδοξία του τονίζοντας πως θα υπάρξουν λύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, επικρατεί συντηρητικότητα στην επιστημονική κοινότητα τόσο για τα επίπεδα ασφάλειας όσο και την αποτελεσματικότητα.

Η κατάσταση της χώρας θα μπορεί να αποτιμηθεί το φθινόπωρο, αν και η πρώτη εικόνα θα έρθει το καλοκαίρι με το πρώτο κύμα τουριστών που θα μας επισκεφθούν. «Αν δεν υπάρξουν ιδιαίτερες εξάρσεις, αυτό είναι μια ένδειξη για να μείνουν τα επίπεδα χαμηλά», υποστήριξε και πρόσθεσε πως από το φθινόπωρο «η τώρα συμπεριφορά θα έχει αυτοματοποιηθεί περισσότερο».


Πηγή