Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
Δημόπουλος: Πρέπει να περιορίσουμε τα κρούσματα κορονοϊού πριν συμπέσουμε με την γρίπη

Δημόπουλος: Πρέπει να περιορίσουμε τα κρούσματα κορονοϊού πριν συμπέσουμε με την γρίπη

«Η κατάσταση είναι σχετικά ανησυχητική, με την έννοια ότι θέλουμε στις επόμενες λίγες εβδομάδες να υπάρξει σαφής περιορισμός των κρουσμάτων πριν μπούμε βαθιά στο φθινόπωρο όπου έχουμε κρύες θερμοκρασίες μπαίνουμε σε κλειστούς χώρους όπου αυξάνεται η μετάδοση του ιού και πριν συμπέσει και η περίοδος με την εποχική γρίπη και τους άλλους ιούς, οι οποίοι προκαλούν συμπτώματα από το αναπνευστικό.

Είναι πολύ δύσκολο να διακρίνουμε σε έναν τέτοιο ασθενή ποιο από όλα είναι το αίτιο της λοίμωξής του». Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Ογκολογίας – Αιματολογίας, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ.

«Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ακόμα διαχειρίσιμη ωστόσο πρέπει τώρα να ανασχεθεί η διασπορά ώστε να μην αυξηθεί η πίεση. Ο συστηματικός εμβολιασμός για τον ιό της γρίπης μπορεί να φέρει αποτέλεσμα», υπογράμμισε ακόμη ο καθηγητής.

Αναφερόμενος στα rapid test από συνεργεία του ΕΟΔΥ που ξεκινούν σήμερα σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, όπως είναι τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία, σημείωσε:

«Η εφαρμογή των γρήγορων τεστ στα σχολεία και γενικά σε χώρους όπου υπάρχει κίνδυνος θα βοηθήσει να έχει κανείς αποτελέσματα πολύ γρήγορα όποτε θα μπορεί να γίνει λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο. Θα μπορούμε να προσδιορίζουμε τα κρούσματα τα οποία είναι ασυμπτωματικά, ώστε να προχωράμε σε περιορισμό και ιχνηλάτησή τους. Αυτό και πρωτίστως η εφαρμογή των μέτρων είναι οι άμυνες μας μέχρι το εμβόλιο».


Πηγή