Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Δημόσιος διάλογος για τις πολιτικές υγείας των νοσοκομείων και του νοσοκομειακού φαρμάκου

Διοικητές μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας και της Περιφέρειας, διοικητές υγειονομικών περιφερειών, διευθυντές κλινικών, εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας, στελέχη του ΕΟΦ, της ΗΔΙΚΑ, του ΕΟΠΥΥ, εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού χώρου, στελέχη μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων και εκπρόσωποι ασθενών συζήτησαν για όλα τα φλέγοντα θέματα του κλάδου, με στόχο να αναδείξουν προτάσεις και λύσεις για την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία των νοσοκομείων και τη διάθεση των νοσοκομειακών φαρμάκων με τρόπο που να εξασφαλίζεται επάρκεια φαρμάκων και να εγγυάται η ποιότητα και η ασφάλεια για τους ασθενείς.

Μεταξύ των σημαντικών αναφορών στο συνέδριο ήταν και αυτή που αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων, οι οποίες μειώθηκαν κατακόρυφα, φθάνοντας στα 450 εκατ. ευρώ το 2016, όταν το 2011 έφταναν το 1,3 δις. ευρώ. Αυτό επεσήμανε η Όλγα Ιορδανίδου, Διοικήτρια 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου. Όπως τόνισε, τα έξοδα των νοσοκομείων αφορούν κυρίως φάρμακα, υγειονομικό υλικό, αντιδραστήρια, μισθοδοσία, υπηρεσίες outsourcing και άλλες δαπάνες.

Τα όρια δαπανών από το 2015 έως το 2018 αυξήθηκαν. Τα έσοδα, τα οποία το 2016 έφτασαν στα 2,136 δις. ευρώ, αφορούν κυρίως μεταβιβάσεις από τον ΕΟΠΥΥ και πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ από το 2016 προστέθηκε στα έσοδα  και το νοσοκομειακό clawback.

Όπως ανέφερε ο Χρήστος Βαράκης, Διοικητής ΓΝΑ «Η Ελπίς», η μισθοδοσία ενός νοσοκομείου αγγίζει το 47% της συνολικής δαπάνης ενός νοσοκομείου. Η αποδοτικότητα ενός νοσοκομείου δεν λαμβάνει υπόψη της τις δαπάνες μισθοδοσίας, αλλά μετράται με δείκτες αποδοτικότητας μέσω συνολικής δαπάνης, φαρμακευτικής δαπάνης και δαπάνης υγειονομικού υλικού, ανά νοσηλευθέντα. Επίσης η αποδοτικότητα μετράται με κριτήριο τις ημέρες νοσηλείας ανά νοσηλευθέντα. Ο συνδυασμός χαμηλού κόστους και λιγότερων ημερών νοσηλείας μας δίνει τα πλέον αποδοτικά νοσοκομεία. «Υπάρχει πλέον σκέψη να αναλυθούν οι δαπάνες ανά κλινική και με βάση τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια (ΚΕΝ) για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα» δήλωσε ο κ. Βαράκης.

Όταν ανοίγει ένα δημόσιο νοσοκομείο εν μέσω κρίσης αυτό αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός, τόνισε η Μαρία Μαυρικάκη, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΑΕΜΥ ΑΕ, Εντεταλμένη Σύμβουλος, Γενικό Νοσοκομείο Θήρας.

«Οι αυξημένες αφίξεις και οι δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται καθημερινά στο νησί οδηγούν σε αυξημένες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης» ανέφερε η κυρία Μαυρικάκη. Αντίθετα με την εντύπωση που έχει ο κόσμος, το νοσοκομείο στελεχώθηκε από πολλές ειδικότητες και εφημερεύει καθημερινά. Πάνω από 19.000 άτομα αντιμετωπίστηκαν στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου, ενώ για το άμεσο μέλλον στόχος είναι η λειτουργία μονάδας αιμοκάθαρσης και η περαιτέρω στελέχωση του νοσοκομείου με προσωπικό.

Δείτε εδώ αναλυτικά το δημόσιο διάλογο.

localStorage.clear();


Πηγή