Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Διαβήτης: Ένα στα 20 νέα περιστατικά συνδέεται πιθανώς με την Covid-19, σύμφωνα με νέα μελέτη

Έως και ένα στα 20 νέα περιστατικά διαβήτη θα μπορούσε να σχετίζεται με τη λοίμωξη Covid-19, σύμφωνα με έρευνα που προστίθεται στα αυξανόμενα στοιχεία ότι ο κορωνοϊός μπορεί να συμβάλει σε μια ταχεία αύξηση των πασχόντων από διαβήτη.

Αν και προηγούμενες έρευνες είχαν υποδείξει ότι η λοίμωξη από Sars-CoV-2 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη -πιθανώς με την καταστροφή των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας-, αυτές οι μελέτες είτε ήταν σχετικά μικρές είτε περιορίζονταν σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, όπως οι βετεράνοι του στρατού των ΗΠΑ , που μπορεί να μην αντιπροσωπεύουν τον γενικό πληθυσμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να εμβαθύνουν στο ζήτημα, ο καθηγητής Naveed Janjua από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ του Καναδά και οι συνάδελφοί του στράφηκαν στην πλατφόρμα επιτήρησης του πανεπιστημίου για την Covid-19, μια που συνδέει δεδομένα για λοιμώξεις και εμβολιασμούς Covid-19 με κοινωνικοδημογραφικά και διοικητικά δεδομένα υγείας.

Το δείγμα της μελέτης για τον διαβήτη περιλαμβάνει πάνω από 600.000 άτομα θετικά στην Covid-19

Οι επιστήμονες εξέτασαν αρχεία από 629.935 άτομα που έκαναν τεστ PCR για Covid-19 και διαπίστωσαν ότι όσοι βρέθηκαν θετικοί είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 1 ή 2 τις επόμενες εβδομάδες και μήνες -με το 3%-5% των νέων περιστατικών διαβήτη να αποδίδονται συνολικά στην Covid-19.

«Ένας άλλος τρόπος για να το διατυπώσουμε αυτό είναι ότι στα 100 άτομα με διαβήτη, το 3%-5% σχετίζεται με λοίμωξη από Sars-CoV-2» εξηγεί ο Janjua, η έρευνα του οποίου δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open.

Άνδρες και γυναίκες που νοσηλεύθηκαν για Covid-19 φάνηκε να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ωστόσο, μεταξύ του γενικού πληθυσμού, η συσχέτιση της μόλυνσης από Sars-CoV-2 και του κινδύνου για διαβήτη ήταν σημαντική μόνο για τους άνδρες -πιθανώς λόγω των ιδιαίτερων σε κάθε φύλο ανοσολογικών αποκρίσεων στον ιό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σημαντικό να παρακολουθούνται για διαβήτη άτομα που πέρασαν σοβαρή Covid-19», λένε οι επιστήμονες

«Δεδομένου του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από την Covid-19, αυτές οι υπερβολικές περιπτώσεις διαβήτη θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε πολύ μεγάλο επίπεδο επιβάρυνσης του πληθυσμού από διαβήτη, που θα μπορούσε να επιβαρύνει τα ήδη καταπονημένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης», είπε ο Janjuar.

«Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης και οι επαγγελματίες υγείας να έχουν επίγνωση των πιθανών μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων της Covid-19. Μπορεί να είναι σημαντικό να παρακολουθούνται για διαβήτη τα άτομα που έχουν αναρρώσει από την Covid-19, ειδικά εκείνα που είχαν πιο σοβαρή νόσο κατά την οξεία φάση της λοίμωξης, καθώς η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να είναι κρίσιμης σημασίας για τη διαχείριση της ασθένειας. Επιπλέον, η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του κινδύνου διαβήτη», κατέληξε ο ειδικός.


Πηγή