Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Διαβήτης & αεροπορικά ταξίδια: Τι πρέπει να προσέχετε

Είτε έχετε κάνει διακοπές είτε σκοπεύετε να το πράξετε στο μέλλον, αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να είστε προετοιμασμένοι.

Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε αν τολμήσετε ένα υπερπόντιο αεροπορικό ταξίδι;

Συνήθως κατά τα υπερπόντια ταξίδια προσφέρεται ένα κανονικό γεύμα και ένα ελαφρύ πρωινό. Για τους ινσουλινοθεραπευόμενους λοιπόν χρειάζεται προγραμματισμός γευμάτων και ινσουλινοθεραπείας. Συζητήστε με τον ειδικό που σας παρακολουθεί για το σχεδιασμό γευμάτων και ινσουλινοθεραπείας. Πάρτε μαζί σας κάποιο ελαφρύ φαγητό (π.χ., τοστ, φρούτα, χυμό κ.λπ.).

Κατά τη διάρκεια της πτήσης, είτε λαμβάνετε ινσουλίνη είτε αντιδιαβητικά δισκία, προσπαθήστε να κάνετε μικρές βόλτες στο αεροπλάνο και να πίνετε αρκετή ποσότητα νερού ή μη αλκοολούχων ποτών, γιατί ο ξηρός αέρας της καμπίνας αφυδατώνει.

Ενημερώστε την αεροπορική εταιρεία ή κάποιον υπεύθυνο από το πλήρωμα, ιδίως αν ταξιδεύετε μόνοι σας. Μετρήστε το σάκχαρό σας κάθε 4 ως 6 ώρες. Γνωρίζετε γενικά ότι αν ταξιδεύετε ανατολικά η μέρα μεγαλώνει, αλλά φροντίστε να έχετε ακριβείς πληροφορίες για τη χώρα προορισμού σας. Για όσους θεραπεύονται με δισκία τα πράγματα είναι ευκολότερα. Προγραμματίστε μία μέτρηση ανά 4 ως 6 ώρες.

Προτιμήστε να είστε ελαφρά «γλυκείς» από τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας, συμβουλευθείτε γι’ αυτό τον ειδικό γιατρό σας και χρησιμοποιήστε τα αντιδιαβητικά σας δισκία, ανάλογα με τα γεύματα. Κανένας λόγος ανησυχίας στα αεροδρόμια, μια που οι συσκευές ανίχνευσης δεν επηρεάζουν καθόλου ινσουλίνη και μετρητές σακχάρου.

Διαβάστε επίσης:

Ποιος τρόπος μαγειρέματος προστατεύει από τον διαβήτη

Το είδος γυμναστικής που «αντιστρέφει» την αντίσταση στην ινσουλίνη


Πηγή