Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Διαβήτης: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι από τις σοβαρότερες μορφές καρκίνου.

Αποτελεί την τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτων λόγω καρκίνου παρά το γεγονός ότι αποτελεί μόνο 2% του συνόλου των καρκίνων που εκδηλώνονται κάθε χρόνο.

Η διάγνωση της νόσου παρουσιάζει δυσκολίες επειδή στα αρχικά στάδια δεν υπάρχουν εμφανή σημεία ή συμπτώματα και όταν υπάρχουν, είναι παρόμοια με αυτά πολλών άλλων ασθενειών.

Η θέση του παγκρέατος βαθιά στην κοιλιά και οι ειδικές εξετάσεις που απαιτούνται για τη διάγνωση της νόσου, έχει ως αποτέλεσμα αυτή να γίνεται συχνά σε προχωρημένο στάδιο. Η νόσος έχει επίσης την τάση να κάνει μεταστάσεις.

Οι αιτίες της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου δεν είναι συγκεκριμένες, υπάρχουν όμως αρκετοί παράγοντες που αυξάνουν το κίνδυνο. Ο διαβήτης είναι ένας από αυτούς. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Περίπου οι μισές περιπτώσεις παγκρεατικού καρκίνου διαγιγνώσκονται σε ανθρώπους 75 ετών και πάνω, ενώ σπάνια εκδηλώνεται σε όσους είναι κάτω των 40 ετών.

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλεί αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Υπάρχουν δύο τύποι διαβήτη: Ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2.

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι αυτοάνοσο νόσημα κατά το οποίο το ανοσοποιητικό επιτίθεται και καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Στον διαβήτη τύπου 2 το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η σχέση διαβήτη και παγκρεατικού καρκίνου οφείλεται στο γεγονός ότι η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας.

Οι πάσχοντες από καρκίνο του παγκρέατος που δεν έχουν διαβήτη είναι επίσης πιθανό να αναπτύξουν τη νόσο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καρκίνος μπορεί να καταστήσει το πάγκρεας ανίκανο να παράγει ινσουλίνη.

Άλλες καταστάσεις που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος είναι η χρόνια παγκρεατίτιδα και τα έλκη στομάχου.

Η χρόνια παγκρεατίτιδα είναι μια κατάσταση, στην οποία το πάγκρεας σταματάει να λειτουργεί φυσιολογικά λόγω μόνιμης βλάβης που έχει προκληθεί από φλεγμονή.

Είναι διαφορετική από την οξεία παγκρεατίτιδα, στην οποία η φλεγμονή είναι βραχυπρόθεσμη, μπορεί όμως να προκληθεί από επαναλαμβανόμενα επεισόδια οξείας παγκρεατίτιδας.

Η παγκρεατίτιδα προκαλείται συνήθως από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Τα έλκη στομάχου είναι ανοιχτές επώδυνες πληγές στο βλεννογόνο του στομάχου ή του λεπτού εντέρου.Δημιουργούνται λόγω της διάβρωσης του βλεννογόνου του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου λόγω διαταραχών της ισορροπίας μεταξύ της έκκρισης οξέος και γαστρίνης και των αμυντικών μηχανισμών του βλεννογόνου στο οξύ.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παγκρέατος, περιλαμβάνουν την παχυσαρκία και το κάπνισμα. Μία στις 10 περιπτώσεις παγκρεατικού καρκίνου τέλος, οφείλονται σε κληρονομική προδιάθεση.

Πηγή: express.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος παγκρέατος: Το προειδοποιητικό σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Καρκίνος στο πάγκρεας: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο στις γυναίκες

Κουίζ: Πόσα γνωρίζετε για τον καρκίνο του παγκρέατος;


Πηγή