Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Διαβήτης: Η ηλικία-ορόσημο για την εμφάνιση επιπλοκών

Αν ο διαβήτης δεν ρυθμιστεί σωστά, μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για τον οργανισμό.

 

Νευροπάθειες, λοιμώξεις, προβλήματα στα νεφρά, ανωμαλίες στην κυκλοφορία του αίματος των ποδιών και των χεριών, που μπορούν να καταλήξουν σε γάγγραινα, είναι μερικές από τις κοινές επιπλοκές του διαβήτη.

Προκαλεί, επίσης, καταρράκτη στα μάτια και διάφορες παθήσεις στον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε τύφλωση.

Άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 2 πριν την ηλικία των 45 ετών, έχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, όπως καρδιοπάθεια, νεφρική βλάβη και προβλήματα όρασης σε σχέση με όσους εμφανίζουν τη νόσο αργότερα.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές του Aarhus University στη Δανία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι νεότεροι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 έχουν φτωχότερη υγεία σε σχέση με τους μεγαλύτερους και μεγαλύτερες ανάγκες για εντατική αγωγή και στήριξη την οποία μπορεί να μη λαμβάνουν.

Η έρευνα συμπεριέλαβε 5.115 ανθρώπους που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2 σε διάστημα δύο ετών. Από αυτούς οι 516 ήταν κάτω των 45 ετών.

Ποσοστό 20% των νεότερων ασθενών είχε αρχικά σημάδια νεφρικής βλάβης και 7% είχε σημάδια οφθαλμικής βλάβης.

Οι νεότεροι άνθρωποι με διαβήτη ήταν επίσης πιθανότερο να είναι υπέρβαροι και να μην ρυθμίζουν σωστά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, να έχουν υψηλότερη χοληστερόλη και περίπου ίδια ποσοστά υπέρτασης σε σχέση με τους ηλικιωμένους πάσχοντες από διαβήτη.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetes/Metabolism Research and Reviews.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης: Οι συνέπειες στη στοματική υγεία

Διαβήτης τύπου 2: Η τροφή που βοηθά στη διαχείριση των συμπτωμάτων


Πηγή