Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Διαλείπουσα νηστεία και άσκηση: Τι πρέπει να προσέξετε

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στον οργανισμό.

Σίγουρα έχετε ακούσει πολλά για τη διαλείπουσα νηστεία και ίσως την έχετε δοκιμάσει κιόλας.

Πρόκειται για μια δημοφιλή διατροφή που δεν σχετίζεται με το είδος των τροφών που καταναλώνετε, αλλά μόνο με το αν και πότε μπορείτε να φάτε ό,τι θέλετε. Πολλοί υποστηρίζουν μάλιστα ότι έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό, όπως η βελτίωση της μεταβολικής υγείας, η απώλεια βάρους και η προστασία από ασθένειες όπως το κρυολόγημα.

Πόσο καλό μπορεί να είναι όμως να ασκείστε ενώ νηστεύετε;

Αρκετοί υποστηρίζουν την άποψη ότι η γυμναστική σε συνδυασμό με τη διαλείπουσα νηστεία είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος, να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας και να βελτιώσετε την απόδοσή σας κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για όλους.

Δυστυχώς, οι περισσότερες συζητήσεις για τη διαλείπουσα νηστεία επικεντρώνονται στα οφέλη και όχι στα πιθανά μειονεκτήματά της. Ένα από αυτά είναι ότι όταν γυμνάζεστε ενώ ακολουθείτε τη συγκεκριμένη διατροφή, υπάρχει περίπτωση να χάσετε μυϊκή μάζα, εκτός από λίπος.

«Είναι αλήθεια ότι μπορεί να χάσετε περισσότερο λίπος όταν γυμνάζεστε ενώ νηστεύετε, μπορεί όμως να χάσετε και περισσότερους μύες», αναφέρει ο Jaime Schehr, διατροφολόγος και φυσιοθεραπευτής. «Εάν τα αποθέματα γλυκογόνου του σώματος (γνωστά και ως ενεργειακά αποθέματα) εξαντληθούν, το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει πρωτεΐνη για καύσιμο».

Με άλλα λόγια, αν δεν έχετε ενέργεια διότι νηστεύετε για πολλές ώρες, τα αποθέματα γλυκογόνου θα είναι άδεια και το σώμα σας θα αναζητήσει «καύσιμα» στους μυς σας.

Το παραπάνω είναι σημαντικό διότι οι μύες είναι υπεύθυνοι για την κίνηση, την αντοχή και πολλές άλλες πτυχές της γενικής σας υγείας. Παράλληλα, παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα του μεταβολισμού. Όσο πιο άκαμπτους μυς έχετε, τόσο πιο γρήγορος θα είναι ο μεταβολισμός σας.

Ένα γεύμα με πολλοές πρωτεΐνες μετά την προπόνηση, θα συμβάλλει στην πρόληψη της βλάβης των μυών καθώς και των τραυματισμών.

Πηγή: mindbodygreen.com

Διαβάστε επίσης:

Χάστε κιλά και ρίξτε την πίεσή σας με τη δίαιτα 16:8

Αύξηση μυϊκής μάζας: Τι περιλαμβάνει η ιδανική διατροφή εκτός από πρωτεΐνη


Πηγή