Τετάρτη , 23 Ιούλιος 2025

Δυσανεξία στη γλουτένη: Μπορεί να είναι ψυχολογικό και όχι πραγματικό σύμπτωμα;

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη.

Μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα σε όσους είναι αλλεργικοί στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη ή σε αυτούς που προκαλεί ανοσολογική αντίδραση που μπορεί να βλάψει το έντερο.

Σύμφωνα με νέα μικρής κλίμακας μελέτη, η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να είναι ψυχολογικό και όχι πραγματικό σύμπτωμα σε κάποια άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Άτομα με αυτή την κοινή διαταραχή του πεπτικού, ανέφεραν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους μετά την κατανάλωση μιας μπάρας δημητριακών, παρά το γεγονός ότι η μπάρα δεν περιείχε γλουτένη ή σιτάρι.

Τα συμπτώματά τους μετά την κατανάλωση μιας μπάρας χωρίς γλουτένη, ήταν παρόμοια με αυτά που παρουσίασαν μετά την κατανάλωση μπάρας δημητριακών που περιείχε γλουτένη ή αναποφλοίωτο σιτάρι.

Αυτό δείχνει ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι πεποιθήσεις και ο τρόπος αντίληψης, και όχι τα ίδια τα συστατικά, μπορεί να προκαλούν τα γαστρεντερικά συμπτώματα των ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Από όσους πιστεύουν ότι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, δεν έχουν όλοι πραγματικά συμπτώματα», δήλωσε ο Δρ. Premysl Bercik, επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο McMaster στο Οντάριο του Καναδά.

«Μερικοί έχουν πραγματική ευαισθησία σε αυτή την πρωτεΐνη των τροφίμων, αλλά για πολλούς είναι η ίδια η πεποίθηση που προκαλεί τα συμπτώματά τους και τις επακόλουθες επιλογές τους να αποφεύγουν τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 28 ασθενείς με διαγνωσμένο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που δήλωσαν ότι τα συμπτώματά τους είχαν βελτιωθεί όταν ακολούθησαν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Σε κάθε άτομο δόθηκε, στο πλαίσιο πειράματος στο εργαστήριο, μια μπάρα δημητριακών για να φάει σε τρεις διαφορετικές χρονικές στιγμές. Οι τρεις μπάρες ήταν διαφορετικές: η μία περιείχε γλουτένη, η άλλη σιτάρι και η τρίτη δεν περιείχε κανένα από τα δύο.

Ο αριθμός των ατόμων που ένιωσαν χειρότερα μετά την κατανάλωση της μπάρας δημητριακών, ήταν ο ίδιος και για τους τρεις τύπους μπάρας, αναφέρουν οι ερευνητές.

Μετά από κάθε σνακ, 26 από τους 28 συμμετέχοντες ανέφεραν χειρότερα γαστρεντερικά συμπτώματα, ακόμη και όταν η μπάρα δεν περιείχε γλουτένη και σιτάρι.

Αυτό μπορεί να οφείλεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, στο «φαινόμενο νοσέμπο», στο οποίο οι αρνητικές προσδοκίες από μόνες τους μπορούν να προκαλέσουν πραγματικά σωματικά συμπτώματα, είπε ο Bercik.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενισχύουν την άποψη ότι η γλουτένη είναι επιβλαβής, παρόλο που μπορεί να μην είναι η πραγματική αιτία των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου σε κάποιους ασθενείς, είπε.

«Είναι ισχυρή η επιρροή του διαδικτύου. Πολλοί ασθενείς δημοσιεύουν πόσο άσχημα αισθάνονται τρώγοντας γλουτένη. Φυσικά, αυτό επηρεάζει και άλλους», είπε ο Bercik.

Κάποιοι πάσχοντες από ευερέθιστο έντερο, μπορεί επίσης να αισθάνονται ότι το να αποφεύγουν τη γλουτένη είναι ένας τρόπος να ελέγξουν τα συμπτώματά τους αντί να αισθάνονται αβοήθητοι.

Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς μια πρακτική μέθοδο για να προσπαθήσουν να ελέγξουν τα συμπτώματά τους, ακόμα και αν αυτό σημαίνει περιττούς διατροφικούς περιορισμούς.

Στην πραγματικότητα, πολλοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη δεν άλλαξαν τις πεποιθήσεις τους ή τη διατροφή τους, ακόμη και αφού πληροφορήθηκαν ποια μπάρα προκαλούσε τα γαστρεντερικά τους συμπτώματα, ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να χρειαστούν θεραπεία και καθοδήγηση για να βοηθηθούν να ξεπεράσουν τις ανησυχίες τους για τη γλουτένη, είπε ο Bercik.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Gastroenterology and Hepatology.


Πηγή

Ελέγξτε επίσης

Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου: Γιατί πλεονεκτεί;

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης των κατεστραμμένων επιφανειών της άρθρωσης του ισχίου …

Daily-News.GR