Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Δυσανεξία στη γλουτένη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Η κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη είναι μία χρόνια πάθηση του εντέρου, που εμφανίζεται σε άτομα με γενετική προδιάθεση μετά την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν γλουτένη.

Η γλουτένη βρίσκεται κυρίως στα δημητριακά, δηλαδή σε ό,τι παράγεται από σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι. Η κοιλιοκάκη θεωρείται αυτοάνοση νόσος, στην οποία ο οργανισμός ύστερα από έκθεση στη γλουτένη ενεργοποιεί ανοσολογικούς μηχανισμούς οι οποίοι προκαλούν βλάβη στην επιφάνεια του λεπτού εντέρου, καταστρέφοντας τις λάχνες του και επηρεάζοντας τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κοιλιοκάκη μπορεί να προκαλέσει πρόωρο θάνατο από καρδιοπάθεια, καρκίνο και αναπνευστική νόσο.

Σύμφωνα με τη σουηδική έρευνα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά περισσότερο από 20%.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για σχεδόν 50.000 ανθρώπουν με τη διαταραχή. Ανακάλυψαν ότι σε σύγκριση με τους υγιείς της ομάδας ελέγχου, η θνησιμότητα ήταν κατά 21% υψηλότερη σε ανθρώπους με κοιλιοκάκη, κίνδυνος που αφορούσε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ήταν όμως μεγελύτερος σε όσους διαγνώστηκαν μεταξύ 18 και 39 ετών.

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, ο κίνδυνος θνησιμότητας ήταν μεγαλύτερος τον πρώτο χρόνο μετά τη διάγνωση αλλά η αύξηση του κινδύνου παρέμενε για 10 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η η κοιλιοκάκη χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα φλεγμονής, που είναι βλαπτική για την υγεία.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA.

Διαβάστε επίσης:

Ευαισθησία Vs δυσανεξία στη γλουτένη: Ποιες οι διαφορές

Κοιλιοκάκη: 19 συμπτώματα της ασθένειας μέσα από φωτογραφίες

Τα 9 αυτοάνοσα νοσήματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα


Πηγή