Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Δυσκολίες όρασης & ακοής: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

Οι ηλικιωμένοι που έχουν δυσκολίες τόσο ακοής όσο και όρασης αντιμετωπίζουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Φίλιπ Χουάνγκ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Αλτσχάιμερ και άνοιας «Alzheimer’s and Dementia: Diagnosis, Assessment and Disease Monitoring», μελέτησαν 2.051 άτομα άνω των 65 ετών σε βάθος οκταετίας, από τους οποίους το 23% είχαν προβλήματα είτε ακοής είτε όρασης, ενώ το 5% και τα δύο.

Διαπιστώθηκε ότι οι ηλικιωμένοι με διπλό αισθητηριακό πρόβλημα είχαν 86% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια, σε σχέση με όσους είχαν κανονική ακοή και όραση. Από όσους είχαν διπλό πρόβλημα, σχεδόν το 29% εκδήλωσε άνοια μέσα στην οκταετία έναντι 17% όσων είχαν μόνο ένα πρόβλημα (είτε όρασης είτε ακοής) και 14% όσων δεν είχαν κανένα από τα δύο.

«Η αξιολόγηση της όρασης και της ακοής στους ηλικιωμένους μπορεί να προβλέψει ποιοι θα εμφανίσουν άνοια και Αλτσχάιμερ, κάτι που θα βοηθήσει στην πρόληψη, καθώς και στην έγκαιρη θεραπεία της απώλειας ακοής και όρασης», δήλωσε ο δρ. Χουάνγκ.

Η μειωμένη ακοή και όραση είναι συχνό φαινόμενο στους ηλικιωμένους. Ένας στους τρεις ανθρώπους άνω των 70 ετών έχει δυσκολίες ακοής, ενώ σχεδόν ένας στους πέντε χειρότερη όραση. Οι δυσκολίες αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου στους περισσότερους και σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Πηγή