Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Δυσφορία στα μάτια όταν φοράτε μάσκα; Πώς θα ανακουφιστείτε

Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη για τη μείωση της διασποράς του ιού Covid-19. 

Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών σχετικά με τα προστατευτικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της προστατευτικής μάσκας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε για τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας που μπορεί να νιώσετε όταν φοράτε μάσκα. Γιατί μπορεί να συμβεί αυτό και τι μπορείτε να κάνετε για να μετριάσετε αυτή την ενόχληση;

Σύμφωνα με ανεξάρτητη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ophthalmology and Therapy Journal, όταν φοράμε μάσκα, ο αέρας που εκπνέουμε διαχέεται προς τα πάνω, έξω από το πάνω μέρος της μάσκας προσώπου και πάνω από την επιφάνεια του ματιού1. H κίνηση του αέρα πάνω από τα μάτια μπορεί να προκαλέσει την εξάτμιση των δακρύων, αφήνοντας την επιφάνεια του ματιού στεγνή.

H αίσθηση στα μάτια μπορεί να είναι ξηρότητα, αίσθημα άμμου, ερεθισμός, κνησμός, δακρύρροια και μπορεί να φαίνονται κόκκινα.

 

Ποια μπορεί να είναι η λύση;

Φοράτε πάντα την μάσκα όπως συστήνεται από τις υγειονομικές αρχές. Βεβαιωθείτε ότι η μάσκα σας ταιριάζει καλά και εξετάστε το ενδεχόμενο να πατήσετε το πάνω άκρο της μάσκας για καλύτερη εφαρμογή. Εάν νοιώσετε ενόχληση στα μάτια σας, οι λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ξηροφθαλμίας. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή φαρμακοποιό σας, για να σας συστήσει το κατάλληλο προϊόν. Περιορίστε, όσο είναι δυνατόν, τον χρόνο που περνάτε σε κλιματιζόμενο περιβάλλον και κάνετε τακτικά διαλείμματα κατά την χρήση ψηφιακών συσκευών.

Οι λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες SYSTANE© Complete, από την οικογένεια προϊόντων SYSTANE©, προσφέρουν ανακούφιση από όλους τους τύπους ξηροφθαλμίας για 8 ώρες! Χρησιμοποιούν προηγμένη τεχνολογία με νανοσταγονίδια για τη βελτιστοποίηση της παροχής υγρασίας και λιπιδίων και παρέχουν κλινικά αποδεδειγμένη ανακούφιση από όλους τους τύπους ξηροφθαλμίας, για 8 ώρες, με μία μόνο εφαρμογή2!
Όταν λοιπόν αισθάνεσαι τα μάτια σου κόκκινα, κουρασμένα, δακρύζουν έντονα ή είναι πολύ ξηρά, είναι θαμπά ή τσούζουν και θέλεις να συνεχίσεις αυτό που κάνεις, 2 σταγόνες SYSTANE© Complete και τίποτα δεν σε σταματά!

Υπενθύμιση! Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας και να τρίβετε τα μάτια σας με άπλυτα χέρια!

* Η ξηρότητα των ματιών συνήθως δεν είναι επικίνδυνη και σπάνια προκαλεί μόνιμη απώλεια όρασης, αλλά μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητική, επηρεάζοντας την καθημερινότητά σας.

Ιατροτεχνολογικό Προϊόν CE 0123. Συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρο, τον φαρμακοποιό ή τον οπτικό σας για τη χρήση, προφυλάξεις, προσοχή στη χρήση, αντενδείξεις και ανεπιθύμητες ενέργειες.
www.systanecomplete.gr

Βιβλιογραφία:
1.Moshirfar, M., West, W.B. & Marx, D.P. Face Mask-Associated Ocular Irritation and Dryness. Ophthalmol Ther (2020). https://doi.org/10.1007/s40123-020-00282-6
2.Steven Silverstein, Joseph Tauber, Elizabeth Yeu, Venkiteshwar Manoj. Improvement in Symptom Relief Following a Single Dose of Propylene Glycol/Hydroxypropyl-Guar Based Lubricant Eye Drops in Dry Eye Patients. ASCRS Virtual Meeting, May 15‒19, 2020

© 2021 Alcon Inc. GR-VC-2100002– 05/21


Πηγή